Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Drucker so Žitňanskou rokujú o dôležitej výstavbe: Toto zariadenie je pre nich prioritou

Tomáš Drucker a Lucia Žitňanská
Tomáš Drucker a Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministri spravodlivosti a zdravotníctva Lucia Žitňanská (Most-Híd) a Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) rokujú o výstavbe detenčného centra pre duševne chorých recidivistov. Obaja potvrdili, že je to ich priorita.

Slovensku podobné zariadenie dlhodobo chýba, o jeho výstavbu sa neúspešne snažili viaceré vlády. Drucker priblížil, že sa už v tejto veci stretol so Žitňanskou, následne dvakrát spolu rokovali odborníci ministerstiev. "Dohodli sme sa na dvoch lokalitách," informoval o doterajších výsledkoch rokovaní v stredu (18.5.) po zasadnutí vlády.

Prvé takéto zariadenie s kapacitou zhruba 75 miest by podľa neho mohlo vyrásť v Hronovciach. Ministerstvo zdravotníctva zároveň podporuje myšlienku vybudovania novej väznice v Rimavskej Sobote, pravdepodobne formou PPP projektu, kde by do budúcna tiež mohlo byť detenčné centrum. "Budú dve," potvrdil šéf rezortu.

Vybudovanie centra v Honovciach by malo mať na starosti ministerstvo zdravotníctva, uviedol ďalej minister. Konkrétny harmonogram bude podľa neho známy v blízkej dobe. "Pracovný tím zohľadňuje podmienky tej lokality. Našou prioritou je, aby detenčné centrum bolo čo najrýchlejšie. V priebehu týždňa alebo dvoch budeme vedieť aj detaily ohľadom harmonogramu," doplnil Drucker.

Žitňanská bude vďačná aj za jedno centrum

Podľa ministerky spravodlivosti Žitňanskej situácia nie je tak jednoznačná. "Predpokladám, že sa budeme rozhodovať medzi viacerými možnosťami. Ja potrebujem podklady, ktoré nám vypracujú pracovníci oboch ministerstiev na to, aby sme mohli robiť kompetentné rozhodnutie," vysvetlila v stredu ministerka.

"Po desiatich rokoch sme sa nedopracovali k jednému detenčnému centru. Ja budem rada keď táto vláda dokáže vybudovať jedno detenčné centrum," nepotvrdila Žitňanská informáciu Druckera o dvoch centrách. Podľa nej ešte nepadlo rozhodnutie, či sa bude nová väznica V Rimavskej Sobote stavať. Variant, že v nej bude umiestnené detenčné centrum má aj svoje mínusy, zdôraznila. 

Žitňanská ďalej vysvetlila, že sa ešte len bude rozhodovať o tom, či detenčné centrum postaví rezort zdravotníctva alebo spravodlivosti. Doterajšia úvaha, že by to malo mať na starosti ministerstvo zdravotníctva podľa nej "ešte nie je úplne zavrhnutá". "Kompetentní nám majú pripraviť materiál. Uvidíme plusy, mínusy, rozhodneme sa," ozrejmila.

"Takže je to pre nás priorita. Ja som presvedčená, že detenčné centrum už dávno malo byť postavené ministerstvom zdravotníctva. Nestalo sa tak, to rozhodnutie padne, ale zatiaľ, musíte uznať, že sme vo vláde len šesť týždňov," požiadala o čas ministerka spravodlivosti. Detenčné centrum je kombinácia psychiatrickej nemocnice a väznice. Určené je pre nevyliečiteľne duševne chorých, ktorí sú na slobode nebezpeční. V súčasnosti sú umiestňovaní vo väzniciach alebo v psychiatrických nemocniciach.

Ústav mal vyrásť v Hronovciach, kde už stojí hrubá stavba. O urýchlenej dostavbe sa hovorilo v roku 2008, keď viacnásobne trestaný slovenský pedofil zneužil a zavraždil v Českej republike deväťročného chlapca. Prvá vláda Roberta Fica v tomto roku na dostavbu vyčlenila 4,2 milióna eur. Projekt sa nepodarilo zrealizovať ani vláde Ivety Radičovej.

Viac o téme: Detenčné centrumLucia ŽitňanskáTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu