Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Matovičov búrlivý prejav v parlamente: Nie Kotleba, ale smerácke zlodejiny sú extrémizmus

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tvrdenie, že vláda Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete musela vzniknúť aj pre rastúcu hrozbu extrémizmu v podobe volebného úspechu ĽSNS, je ilúzia. V rozprave k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) to za klub OĽaNO-NOVA vyhlásil predseda Obyčajných Igor Matovič.

"Nie Marian Kotleba (ĽSNS), ale korupcia vládnej strany Smer-SD je ohrozením Slovenska. Najlepší na boj proti extrémizmu je fungujúci štát. Politici musia prestať okrádať svojich voličov, potom extrémizmus nebude mať na ružiach ustlané. Nebojte sa preto predčasných volieb," prihováral sa poslancom Mosta-Híd a #Siete Matovič.

On sám ako skutočný motív vzniku tejto koalície, ktorú viackrát počas svojho prejavu nazval zlepencom, vidí 15 miliárd eur, ktoré môže Slovensko čerpať cez eurofondy. "Nikto nevolil #Sieť ani Most-Híd na to, aby asistovali zlodejom, ktorí si robia zálusk na posledných 15 miliárd eur z eurofondov, ktoré máme dostať. Keď im chcete asistovať dobrovoľne, dajte si otázku, ako sa s tým vysporiadate pred svojimi deťmi a vnúčatami. Našli ste sa a ja vám gratulujem. Dali ste sa dokopy a konečne prestanú pretvárky. Tí, ktorí vnímajú politiku ako biznis, vytvorili zlepenec a je vás 81," vyhlásil Matovič.

Podľa jeho slov Slovensko teraz čakajú ťažké časy. "Užite si to, ale majte sa na pozore. Buďte veľmi opatrní pri vašich zlodejinách, lebo vám to ďalšia vláda zráta," avizoval. Matovič je presvedčený, že o hodnovernosti PVV nehovoria písmenká na papieri, ale charaktery a skutky ľudí, ktorí za nimi stoja. "Sú to ľudia, ktorí sa nehanbili novinárom a verejnosti klamať a dnes sú garantmi, že to myslia vážne. Títo ľudia, ktorí sú schopní zaprieť nos medzi očami, sú garantmi toho, že to so Slovenskom myslia dobre. Máme zásadné pochybnosti o tom, ako vážne to myslíte s písmenkami v PVV," podčiarkol.

Líder OĽaNO-NOVA tiež poukázal na to, že v samotnom PVV sa nová koalícia označila za vládu kontinuity. "Pýtam si Lucie Žitňanskej (Most-Híd), či je na to hrdá. Pýtam sa z tohto miesta Lucie Žitňanskej, či si nepripadá trápne," odkázal Matovič s dôvetkom, že Slovensku želá, aby túto vládu prežilo v plnom zdraví.

Dušan Muňko (Smer-SD) vo faktickej poznámke odkázal, že je šťastím, že Matovič je na tej strane politického spektra, kde je, lebo aj vďaka nemu nevznikla pravicová koalícia. "S vami nikto nepôjde do vlády, lebo viete len urážať a hovoriť nepravdu. To, ako klamete, svedčí o vašom charaktere," povedal.

Podľa Ľuboša Blahu (Smer-SD) je škoda, že Slovensko nemá normálnu programovú opozíciu. "A toto je dôkaz. Matovič nikdy nemal program, vždy vedel len urážať. On je výkladnou skriňou celej opozície. Tento demokrat hovorí, že zlo nie je Kotleba. Už ako chcete týmto fašistom viac asistovať? Uvedomte si, že neonacisti majú kultivovanejší prejav ako vy," odkázal.

"Veľmi pozorne som si vypočul vaše vystúpenie. Nedá sa povedať, že by to bol prejav, lebo ten by musel mať nejakú konštrukciu a zmysel. Keď by si bol mlčal, bol by si býval filozof. Takto vyzeráš len ako obyčajný kverulant," odkázal Matovičovi Anton Hrnko (SNS).

Viac o téme: ExtrémizmusIgor MatovičSmer-SDĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu