Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Podľa Remišovej neposkytla vláda v oblasti školstva jasnú víziu: Nikto nevie, ako bude vyzerať

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Programovému vyhláseniu vlády v oblasti školstva chýba podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO) jasná vízia, aké školstvo chceme o desať, alebo o dvadsať rokov.

Ako povedala Remišová, príprava programového vyhlásenia vlády v oblasti vzdelávania vzbudzovala veľké nádeje, najmä z dôvodu, že vo vláde sú dve strany, ktoré sa podpísali pod návrhy občianskej iniciatívy A DOSŤ!, ktorá požadovala systémové zmeny nášho školstva. „Je pozitívne, že k tvorbe programového vyhlásenia bolo prizvaných mnoho záujmových skupín a zástupcov odbornej obce. No žiaľ, výstupom z týchto rokovaní je len zoznam požiadaviek, bez vnútornej kohézie a strategického cieľa,“ konštatovala. Podľa nej ak nevieme, kam v oblasti vzdelávania smerujeme, len ťažko budeme napĺňať konkrétne kroky.

Programové vyhlásenie je podľa Remišovej šampiónom bezobsažných slov a floskúl. „Potvrdila sa aj obava, že minister, ktorý pôsobil v rezorte školstva na pozícii vysokého úradníka dlhé roky, žiadne odvážne myšlienky neprinesie,“ uviedla s tým, že už len názov „školská politika“ redukuje celý vzdelávací proces na učenie sa v škole.

„S tým súvisí aj to, že mimoškolské a neformálne vzdelávanie je na okraji záujmu, hoci mnohé trendy vo vzdelávaní poukazujú na rastúcu dôležitosť neformálneho vzdelávania, najmä pre sociálne vylúčené a marginalizované skupiny obyvateľstva,“ upozornila poslankyňa.

V celkovej koncepcii absentuje podľa nej aj vzdelávanie dospelých, ktoré je kľúčovým nástrojom politiky zamestnanosti a tvorby pracovných miest. „Máme mnoho dospelých, ktorí by mohli mať lepšiu prácu, alebo aspoň nejakú prácu, ak by si mohli zvýšiť kvalifikáciu. Ekonomika sa dnes rýchlo mení, a preto by sme mali aj dospelým ľuďom umožniť učiť sa. Účasť dospelých na Slovensku na celoživotnom vzdelávaní je jednou z najnižších zo všetkých krajín Európskej únie,“ povedala.

Zároveň uviedla, že v celom programovom vyhlásení nie je ani zmienka o dobrovoľníctve a o jeho pozitívnom dopade na spoločnosť a na osobnostný rozvoj mladých ľudí. Najslabším článkom programového vyhlásenia je však podľa Remišovej vôľa investovať do vzdelávania.

„V úvode vláda vyhlásila, že chce investovať do školstva dve miliardy z verejných zdrojov počas štyroch rokov. Za verejné zdroje sú považované aj eurofondy, a teda to znamená, že zo štátneho rozpočtu vláda nechce do školstva investovať takmer nič navyše,“ upozornila poslankyňa s tým, že z eurofondov sa všetko sanovať nedá, najmä ak sú eurofondy vynakladané takým spôsobom, ako doteraz: milióny eur na pochybný výskum pre vysokú školu v Sládkovičove, ktorá ani nemá doktorandské štúdium, prípadne na stonásobne predražené sifóny a modely záchodov. 

Viac o téme: ŠkolstvoOĽaNOVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu