Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Minister Plavčan čelí ďalšiemu megaškandálu: S jeho profesúrou nie je všetko kóšer!

Peter Plavčan a Miroslav Beblavý Zobraziť galériu (2)
Peter Plavčan a Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý pokračuje v ofenzíve. Novo vymenovanému ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi nedá vydýchnuť ani dnes.

Zatiaľ čo včera Beblavý spolu s Veronikou Remišovou z OĽaNO-NOVA ministra za SNS obvinil napríklad aj zo škandálu s pôžičkami zo študentského fondu, dnes si posvietil na Plavčanovo vzdelanie. Ohľadom jeho profesúry údajne nie je všetko s kostolným poriadkom.

„Podľa vysokoškolského zákona profesúru môže získať človek, ktorý "ovplyvnil vývin daného študijného odboru vytvorením vedeckej školy a... je v danom študijnom odbore uznávanou vedeckou osobnosťou... jeho vedecké práce dosiahli aj medzinárodné uznanie.",“ napísal Beblavý a následne svoju pozornosť presunul práve na Petra Plavčana, profesora technológie vzdelávania.

Beblavý na obrázku ukazuje, ako sa pokúsil vyhľadať karentované články (štandardne medzinárodne akceptované vedecké články). Výsledok? „Peter Plavčan má 0, slovom nula, takýchto článkov. Dokonca ani z rešpektovaných časopisov v rámci ČR či SR. Peter Plavčan je tak profesorom, ktorý by na náročnejšej európskej univerzite mal problém dostať doktorát,“ konštatuje.

Status Miroslava Beblavého o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB / Miroslav Beblavý)

Na záver si poslanec neodpustil ešte jednu štipľavú poznámku. Nerozumie ľuďom, ktorí od nového ministra čakajú zmenu, pretože podľa jeho slov sú ciele, spôsoby aj výsledky Plavčana kompatibilné so situáciou slovenského systému, ktorú nazval bahnom. „On v tom bahne totiž vie vynikajúco fungovať. Aj ako profesor s nulou. Veď je profesor technológie vzdelávania,“ dodal Beblavý.

Plavčan sa obvineniam bráni a Beblavého tvrdenia označil iba za pokračovanie diskreditačnej kampane. "Minister Peter Plavčan splnil všetky zákonné kritériá a podmienky príslušnej univerzity na vymenovanie za vysokoškolského profesora. Spochybňovanie postupov a rozhodnutia akademicko-vedeckých autorít je neštandardné a nevhodné. Ide len o ďalší dôkaz pokračovania diskreditačnej kampane," reagoval na naše otázky komunikačný odbor ministerstva školstva.

Viac o téme: SNSMiroslav BeblavýPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu