Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odchádzajúci minister Draxler si pustil ústa na špacír: Otvorene o miliónových kauzách

Juraj Draxler
Juraj Draxler (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Exminister školstva Juraj Draxler skončil iba pred nedávnom, no už si pustil ústa na špacír. Obul sa do káuz, ktoré sprevádzali jeho ministerstvo. Vysvetľuje, že on za nič nemôže a prečo vlastne ku kauzám došlo.

"Kauzy ministerstva školstva boli z veľkej časti vymyslené," začína zhurta na blogu exminister.

Kauza sifóny

V kauze drahé sifóny sa snažil prešľap bagatelizovať. "O čo išlo?" pýta sa Draxler. "Jedna z organizácií, ktorá pod ministerstvo spadá, Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV), vyhlásila súťaž na vybavenie 177 škôl technickými pomôckami. Celý projekt s názvom Polytechnická výchova na školách prešiel elektronickou aukciou, z troch prihlásených firiem vyhrala jedna. ŠIOV si teda nikdy neobjednával nejaké konkrétne sifóny. Akurát firme pri celkovom vyúčtovaní ostali nejaké peniaze, tak ich rozpísala do danej položky a v tejto cene sa potom položka dostala aj do majetku škôl, keď im ŠIOV sifóny poslal. Podotýkam, že išlo o jednu z desiatok položiek celého projektu," vysvetľuje Draxler s tým, že sa chystal celú organizáciu ŠIOV-u radikálne zmeniť, no nestihol to.

Kauza dotácie do Sládkovičova

V kauze dotovania súkromnej školy zo Sládkovičova Draxler tvrdí, že nikdy nepodpísal dotáciu 4,4 milióna eur pre Vysokú školu Danubius. "Bolo by to absurdné, vzhľadom na to, že som škole pomaly odnímal akreditácie," tvrdí a dodáva, že škola uspela v súťaži o balík 70 miliónov eur. "Bohužiaľ, ak by som chcel zrušiť tento konkrétny balík peňazí, ohrozil by som tým všetky projekty z danej výzvy. Formálne bolo všetko v poriadku a technicky z mojej pozície nešlo zrušiť túto konkrétnu časť. Podobne ako pri ŠIOV-e, aj tu bol problém, že išlo o koniec programového obdobia, Slovenskej republike by prepadlo niekoľko desiatok miliónov eur," bráni sa mladý exminister.

Je mu ľúto ľudí

Podľa jeho slov, snahou ministerstva pod jeho vedením bolo priniesť do školstva viac kvality, čisté manažérske procesy ale aj to, aby učitelia, mali podporu, akú si zaslúžia. "To bolo vždy mojím cieľom. Myslím si, že sa nám to za niečo vyše rok podarilo urobiť. Samozrejme, že to nie je dostatočne dlhá doba na to, aby sme mohli zmeniť školstvo tak, aby tie zmeny potom pretrvali dlhé roky," dodal. Odchádzajúcemu ministrovi je podľa vlastných slov ľúto ľudí na rezorte, ktorí verili, že so školstvom niečo dôležité urobia. "Neviem či majú v tejto chvíli nádej, či naozaj tá dynamika, ktorá tam bola, či sa zachová do budúcna, uvidíme," dodal Draxler.

Chce naďalej pôsobiť vo verejnom sektore

Svoje ďalšie pôsobenie nechcel bližšie komentovať. "Chcem zostať nejakým spôsobom prítomný vo verejnom priestore a dozviete sa to včas," uzavrel. Novým ministrom školstva by sa mal stať Peter Plavčan, ktorého na tento post nominovala strana SNS. Plavčan doteraz pôsobil na ministerstve ako generálny riaditeľ Sekcie vysokých škôl, vedy a výskumu.

Viac o téme: Minister školstvaKauzyJuraj Draxler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu