Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Plavčan zdedil kritizované školstvo: Čaká ho náročná úloha, poznáme jeho prvé kroky

Peter Plavčan
Peter Plavčan (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Prvou úlohou nového ministra školstva Petra Plavčana (SNS) je rozpracovanie programového vyhlásenia vlády, považuje to za úplne najzákladnejšiu úlohu.

Nový šéf rezortu školstva má dnes takisto naplánované stretnutie so zástupcami školských odborov, ako aj s iniciatívami učiteľov. Novinárov o tom informoval dnes po prvom zasadnutí novej vlády. Na ministerstve plánuje spraviť aj audit, pretože je podľa jeho slov potrebný. Tiež sa však musí oboznámiť s tým, čo sa v rezorte deje. „Je faktom, že som pôsobil na sekcii vysokých škôl, vedy a výskumu, no potrebujem vedieť aj podrobne, čo bolo na celom úrade,“ poznamenal.

Na dnešné stretnutie s odborármi a učiteľmi ide s tým, že v tézach programového vyhlásenia vlády sa píše, že „mám zosúladiť ich názory a zapojiť ich do jeho rozpracovania“. Podľa jeho slov sa to pokúsi urobiť, teda pokúsi sa zosúladiť požiadavky odborov a učiteľov s možnosťami vlády, štátu, tripartity či iných partnerov. „Musíme zosúladiť naše stanoviská, mnohé body z ich strany sú prijateľné a myslím si, že môžu byť aj súčasťou koncepcie výchovy a vzdelávania pre Slovensko, ku ktorej nás zaviazal napríklad aj parlamentný výbor pre vzdelávanie,“ povedal Plavčan. Koncepciu treba podľa neho vypracovať, aj čo sa týka regionálneho i vysokého školstva. O objeme financií však minister zatiaľ predstavu nemá, pretože treba pripraviť ucelený dokument za celú vládu. Poznamenal však, že začiatkom budúceho týždňa má naplánované rokovanie s ministrom financií, po ktorom bude vedieť viac. 

Nový šéf rezortu školstva uvažuje tiež nad tým, že zriadi komisiu odborníkov, ktorá sa bude venovať Rómom, „a to aj napriek tomu, že táto téma je v organizačnej štruktúre v rámci jedného útvaru upravená“. V súvislosti so zaraďovaním rómskych detí do špeciálnych škôl Plavčan povedal, že si počká na závery komisie. Názor na tento problém síce má, no nechce predbiehať. „Táto téma by však podľa môjho názoru mala byť súčasťou rozpracovania programového vyhlásenia vlády, no nechcem dopredu uvádzať závery,“ priblížil. Nevylúčil teda, že by mohli byť Rómovia v školskom systéme súčasťou vládneho programu. 

Na záver minister školstva zdôraznil, že potrebuje istý čas, aby sa vo funkcii „rozpozeral“. Ak zistí, že treba niečo zmeniť, tak to urobí. „Plány mám, no momentálne všetku energiu venujeme príprave programového vyhlásenia. Ak bude hotové a schválené, veľmi rád prezradím plány na tento rok a aj rámcovo na ďalšie obdobie,“ doplnil po rokovaní vlády.

Viac o téme: Peter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu