Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lídri koalície sa obuli do opozície: Fico odporučil Dankovi lieky a hovoril tieto vtipy

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: repro foto TA3)

BRATISLAVA - Šéfovia novovznikajúcej koalície sa dnes stretli v televízii TA3, aby prediskutovali priority vlády. Okrem programu, na ktorom panuje podľa ich slov zhoda, skritizovali opozíciu za jej škandalizáciu. V dobre nálade bol najmä premiér, ktorý rozprával vtip.

Predseda Smeru-SD Robert Fico požiadal o 100 dní pokoja pre vládu, ktorá vzniká.  Fico odmietol útoky opozície a časti médií, ktoré smerujú voči budúcej štvorkoalícii. Domnieva sa, že sú atakované demokratické spôsoby zostavovania vlády. "To predsa nie je možné, čo sa deje. My sme označovaní za zločincov už len preto, že sa stretávame. Tu niekto vykrikuje, že nám ide robiť zo života peklo," povedal predseda Smeru-SD.

"Keď som zostavoval druhú vládu v roku 2012, hneď prvý deň ma rezali, trhali, upaľovali. To jednoducho nie je možné. Bolo by veľmi správne, keby sme mali na úvod tri mesiace na prípravu programového vyhlásenia vlády a na prípravné kroky," uviedol.

Fico vtipkoval

Predseda vlády sa snažil debatu odľahčiť. Fico na margo očakávaného humbuku v parlamente kvôli rôznorodému zloženiu odporučil predsedovi národniarov lieky na tlak. „Odporúčam ti zobrať si lieky na tlak do parlamentu. Budeš to potrebovať,“ povedal Dankovi. Premiér bol v dobrej nálade, na otázku ako chce zabezpečiť, aby sa koaliční partneri nehádali, povedal vtip o dedkovi a babke. Tí spolu žili 65 rokov práve preto, že dedko sa pred každou hádkou išiel prejsť. Vtip spočíval v tom, že dedko strávil 65 rokov na vzduchu. "Takže páni, keď bude hroziť hádka, pozývam vás na prechádzku," dodal Fico.

Lídri koalície sa obuli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto TA3)

Problémy v školstve chcel Fico tiež ilustrovať vtipom. Vraj raz stretol dve študentky mediálneho oboru. "Pýtam sa ich, čo vás tam učia? Povedali, že nič," nechal sa počuť Fico. Danko, Fico ale aj Bugár si neodpustili tvrdé výroky o opozície. Namierené mali najmä na Kollára či Matoviča. Danko podotkol, že by si nevedel predstaviť, že by si dal na kandidátku niekoho z rodiny. Zmienky o štyroch členoch v strane patrili najmä na adresu Igora Matoviča, ktorého hnutie má formálne iba pár členov.

Lídri koalície sa obuli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto TA3)

Predstavitelia budúcej štvorkoalície odmietli, že mali vznik vlády predrokovaný už pred parlamentnými voľbami. Rýchlosť spočívala podľa predsedu SNS Andreja Danka v tom, že sa stretli pripravení partneri. "Každá strana, pretože mala ujasnené programové priority," vysvetlil. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár pripomenul, že hoci dospeli k zhode za tri dni, jednotlivé rokovania trvali aj 12 hodín, čo v minulosti nebolo. "Keď si rozpočítate intenzitu, tak sa dostanete možno k tomu istému," porovnal situáciu so zostavovaním vlády Ivety Radičovej v roku 2010.

Lídri koalície sa obuli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto TA3)

Viac o téme: VládaKoalíciaSmerSNSMostVoľby 2016#Sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu