Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenská vláda podnecuje k nenávisti: Som zdesená, tvrdí nemecká splnomocnenkyňa

Aydan Özoguzová kritizuje Ficov kabinet
Aydan Özoguzová kritizuje Ficov kabinet (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Slovenská vláda podnecuje k nenávisti voči moslimom. Tvrdí to splnomocnenkyňa nemeckej vlády pre migráciu, utečencov a integráciu Aydan Özoguzová, ktorá je členkou Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

"Som zdesená, že členský štát EÚ využíva prechmaty v Kolíne nad Rýnom na paušálne rozdúchavanie nenávisti voči jednej náboženskej komunite," povedala v piatok v Berlíne Özoguzová, ktorú citovala agentúra DPA. 

Slovenská vláda podľa Özoguzovej robí to isté čo pravicoví populisti v Nemecku, a to tým, že "podozrieva celú skupinu" a vyvoláva obavy z nej a utečencov, "aby sa vymanila sa z európskej zodpovednosti". 

Özoguzová ďalej povedala, že moslimovia na Slovensku, najmä ženy a deti, sa boja útokov a premiér Robert Fico z nich robí štvanú zver. "To je neuveriteľné. Mal by s tým čo najskôr skončiť," povedala Özoguzová. 

Fico vo štvrtok v reakcii aj na udalosti v nemeckom meste Kolín nad Rýnom, kde počas novoročných osláv došlo k masovému sexuálnemu obťažovaniu a okradnutiu žien, okrem iného vyhlásil, že Slovenská republika musí byť zabezpečená pred hrozbami a jediná cesta, ako minimalizovať riziká, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Tá by vznikla naplnením povinných kvót. Agentúra DPA napísala, že Slovensko prijíma iba minimum utečencov. Vlani tam požiadalo o azyl 169 ľudí, no dostalo ho iba osem.

Viac o téme: Aydan Özoguzová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu