Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Celý svet opäť píše o Slovensku, stačila Ficova veta o moslimoch: Čistá nenávisť

Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kontroverzný výrok Roberta Fica neostal bez odozvy. Píšu o ňom svetové médiá a pohadzujú si ho ako horúci zemiak. Premiér v ňom reagoval na silvestrovské sexuálne motivované útoky zo strany moslimských migrantov v nemeckom Kolíne nad Rýnom a v Hamburgu.

„Nechceme, aby sa aj na Slovensku stalo niečo ako v Nemecku, aby niekto obťažoval naše ženy na verejných priestranstvách. Rozhodli sme sa preto jasne orientovať našu finančnú pomoc najmä na ochranu vonkajšej schengenskej hranice,“ zdôraznil vo svojom rozhodnutí Robert Fico s tým, že by pomoc Slovenska nemala skončiť v rôznych potravinových fondoch. „Tak, ako sme odmietli povinné kvóty, ani na dobrovoľnom základe neurobíme žiadne rozhodnutie, ktoré by viedlo k vzniku ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Toto je jediná cesta, ako eliminovať riziká,“ razantne komentoval situáciu premiér.    

Škandalózne výroky Fica o moslimoch majú dohru: V Česku by ho zavreli do basy  

Ficove slová však vyvolali vlnu pohoršenia a reagovali na ne aj svetové médiá. New York Times písal o slovenskom migračnom pesimizme. V súvislosti s Ficovým výrokom uviedli, že integrácia utečencov nebude možná a naša krajina má len úzku skupinu tu žijúcich moslimov, ktorá pozostáva z niekoľko tisíc ľudí. Fico novinárom na margo útokov povedal, že multikulturalizmus je fikcia a s príchodom migrantov môžeme čeliť podobným problémom ako v Nemecku, informoval portál Dw.com s dodatkom, že Slovensko je katolícka krajina, ktorá doteraz nemala takmer žiadne skúsenosti s prisťahovalcami a azyl u nás doteraz získalo len niekoľko desiatok utečencov.

Reprofoto Nytimes.com
Zobraziť galériu (4)
Reprofoto Nytimes.com

Populistické správanie slovenskej vlády

Nemecký Zeit online si takisto vzal na mušku Ficov výrok a poukázal na to, že podľa slovenského premiéra nie je integrácia utečencov možná. Súčasne si všimol aj stiahnutie našej humanitárnej pomoci. Všetky finančné prostriedky budú odteraz slúžiť len na podporu pohraničnej stráže. Nemecký Spiegel informoval o Ficovom návrhu zvolať po útokoch mimoriadny summit EÚ s cieľom prijať nové bezpečnostné opatrenia.

Znepokojujúce VIDEO zo sexútokov v Kolíne: Experti tvrdia, za hrôzami sú paralelné svety

Komisárka integrácie spolkovej vlády Aydan Özoguzová označila Ficovo vyhlásenie za nepochopiteľné: „Som zdesený tým, že členský štát Európskej únie využije útoky v Kolíne nad Rýnom na rozdúchanie nenávisti voči náboženskej komunite.“ Dodal, že „vláda Slovenska nerobí nič viac, ako pravicoví populisti v našej krajine.“

Reprofoto Zeit.de
Zobraziť galériu (4)
Reprofoto Zeit.de

Sme pohoršení

Je nám veľmi ľúto a sme pohoršení výrokmi predsedu vlády, ktoré vás priamo označujú za bezpečnostnú hrozbu pre našu krajinu. Je smutné, že si najvyšší predstaviteľ vlády svojou predvolebnou rétorikou, v snahe zakryť iné pálčivé problémy našej spoločnosti, volí za nepriateľa komunitu, ktorej členovia sú už desiatky rokov pevnou súčasťou Slovenska,“ reagovala na Ficov výrok Nadácia otvorenej spoločnosti, podporiac tak Islamskú nadáciu na Slovensku a domácu moslimskú komunitu. 

Reprofoto Dw.com
Zobraziť galériu (4)
Reprofoto Dw.com

Viac o téme: MigrantiVýrokRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu