Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Český historik otvorene o utečeneckej kríze: Ak islam ovládne Európu, môže za to naša slabosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - Čo môže očakávať Európska únia pod náporom utečencov, naozaj si všetci zaslúžia našu pomoc a budeme sa musieť napokon podvoliť tlaku? Na tieto a ďalšie otázky odpovedal český historik a spisovateľ Vlastimil Vondruška v rozhovore pre Právo. Podľa neho vyčítať niečo islamu je chyba, pretože obyvatelia sa musia sami rozhodnúť, ako chcú, aby ich krajina v budúcnosti vyzerala.

Sýrske mesto na pokraji vyhladovania: Otrasné FOTO vychudnutých detí a mŕtvych starcov

"Príchod utečencov je jeden z mnohých fenoménov, ktoré sa vždy diali a budú sa diať. Problém je, že spoločnosť musí mať pre svoje správanie jasnú filozofiu a nemôže svoje postoje tvoriť, až keď je s niečím konfrontovaná. Pod tlakom udalostí sa vytvorili dva tábory, ktoré sa iracionálne hádajú, či utečencov prijať, či neprijať, a či a akí sú to chudáci. Diskusiu by sme však mali viesť o tom, čo vlastne chceme my sami. Či chceme bezbrehé ľudské práva aj za cenu, že rozložíme tradičnú štruktúru európskej spoločnosti. Či chceme sociálny štát, ktorý ľudí živí, namiesto aby im dával príležitosť pracovať. Či chceme zrušiť štáty," odpovedal Vondruška na otázku, či so súčasným prívalom utečencov možno nájsť v histórii paralelu.

Podľa neho sa adaptácia utečencov v minulosti podarila, ale všetci ovládali jeden jazyk, mali jednotnú vieru a boli vychovaní v rovnakom kultúrnom prostredí, zvyknutí na počasie. Mali vzťah ku krajine a boli ochotní sa učiť. "Dnes, keď migrantom dávame štedré dávky a k ničomu ich vlastne nenútime, potom nemajú dôvod sa adaptovať. Najmenej po dve generácie sa budú učiť našim jazykom a návykom. Ak budú však chcieť. A potom tiež spolužitie úplne odlišných kultúr a systémov viery nemôže byť nekonfliktný. To je potrebné povedať, ak sa chceme racionálne rozhodovať," dodal historik pre české Právo.

Porovnávanie s Amerikou, kde žije popri sebe množstvo národností, veľmi nefunguje, pretože ani tá nezvládla nič dokonale a nepodarilo sa jej vytvoriť jednotnú spoločnosť rovnosti. Nebezpečenstvo, že sa bude musieť Európa podvoliť islamu v istom horizonte hrozí vždy, ale netreba to dávať za vinu islamu, ale nám samotným. "Buď sme dostatočne silní, a dokážeme sa ubrániť, alebo nie sme, a potom tu nemáme čo robiť... Musíme si ujasniť, čo chceme. Musíme si definovať, či za tri generácie chceme byť islamská krajina, alebo nie. A potom musíme voliť také prostriedky, ktoré tomu zodpovedajú," vysvetlil Vondruška.

Európa by mala preto urýchlene hľadať odpoveď na základné otázky. Každý by mal zdvihnúť svoj hlas a povedať, čo si myslí. Menšiny podľa neho musíme rešpektovať, ale rozhodne nie na úkor práv väčšiny. "Ak sa má Európa zachrániť, musí sa aj v tejto oblasti urobiť poriadok. Ovšem výhradne cestou demokratickou," upozornil historik a doplnil, že "európske štáty samostatne fungovali, pretože mali svoje tradície. Ale Európa ako zlepenec je duchovne prázdna". Na záver ešte dodal, že v ľudských dejinách nie je možné, aby bola náruč otvorená každému.

Viac o téme: UtečenciVlastimil Vondruška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu