Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sieť z rokovaní o vládnej koalícii nevylučuje nikoho, Smer ani OĽaNO

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Strana Sieť z rokovaní o budúcej vládnej koalícii vopred nevylučuje nikoho, ani Smer-SD či OĽaNO Igora Matoviča. Týmito slovami reagoval v diskusii predseda Siete Radoslav Procházka na otázku, či sa stotožňuje s názorom svojho podpredsedu Miroslava Beblavého, podľa ktorého sa s Igorom Matovičom vládnuť nedá.

"Je to osobný názor Miroslava Beblavého, ktorý odráža jeho skúsenosť. V predsedníctve je desať ďalších ľudí," poznamenal Procházka. "Zhoda v predsedníctve, vrátane Mira Beblavého, je v tom, že sa nejdeme nechať vtiahnuť do hry, ktorú môže hrať ten, čo nemá žiadny iný plán. Kto je príliš škaredý na to, aby sme sa s ním rozprávali a príliš zlý, aby sme s ním vôbec sedeli za stolom. Toto je stará politika, takto sa tu 20 rokov robia kampane. Ich jedinou témou je kto, s kým a proti komu," vyhlásil Procházka. 

Sieť sa chce podľa neho sústrediť na svoju programovú ponuku a po voľbách rokovať s partnermi, ktorí ju budú akceptovať. "Predsedníctvo trvá na tom, že základnými podmienkami na akúkoľvek debatu o prípadnej povolebnej spolupráci je hmotná zodpovednosť politikov a vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru. Nevidím dôvod z takejto ponuky vylučovať OĽaNO alebo kohokoľvek iného," zdôraznil Procházka. V predvolebnej kampani sa členovia Siete zaviazali ku korektnosti dokonca Prešovskou prísahou. "Kiež by to bolo samozrejmé," reagoval Procházka na otázku, či je na takúto, na prvý pohľad samozrejmú vec potrebná prísaha.

"Keď ponúkate do verejnej služby novú generáciu, mala by byť nová nielen obsahom, ale aj spôsobmi. Ľudia sú každé štyri roky konfrontovaní so znôškou kadejakých osočení, osobných súbojov, šarvátok, súbojov v blate. Je to plné zákerných zákulisných, niekedy skoro až spravodajských ťahov a manipulácií. Chceme sa od toho oslobodiť," vyhlásil s tým, že Sieť sa už rok snaží stavať svoju komunikáciu na programovej ponuke a nie osobnej konfrontácii.Táto ponuka je postavená na zmluve so Slovenskom, ktorá má podľa Procházku garantovať v prípade postupu do vlády realizáciu desiatich kľúčových opatrení.

"Nikto nekontroluje, či strany riešenia, ktoré ponúkali v minulosti, naozaj splnili a v akom rozsahu. Koncept zmluvy so Slovenskom spočíva v tom, že záväzkov je obmedzený počet, desať, a ľudia sa môžu spoľahnúť na to, že ak budú voliť Sieť, volia aj toto," tvrdí Procházka.

"Niektoré veci treba urobiť za prvých 100 dní, napríklad hmotnú zodpovednosť politikov a vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru, alebo bonus pre pracujúcich rodičov, niektoré veci v prvej polovici volebného obdobia, a niektoré, napríklad v oblasti vzdelávania alebo zdravotnej starostlivosti by sme radi videli na Slovensku v roku 2020," povedal Procházka s tým, že zmluva odráža aj špecifické regionálne potreby.

Sieť podľa neho nepodporí návrh novely zákona o konflikte záujmov z dielne Smeru-SD. "Trvalo to strašne dlho a napokon prišli s návrhom, do ktorého nedokázali dostať v pôvodnej podobe ani tie veci, na ktorých bola dohoda. Je to nejaký pokus, ale pre nás je kľúčové, aby tieto zákony mali svoje ostrie, aby boli politici pod tlakom pravidiel," vyhlásil Procházka. "Ak politik nejaký majetok neprizná a príde sa mu na to, musí o tento majetok automaticky prísť. Prepadne štátu," dodal.

Sieť podľa neho a priori neodmieta politiku vlády v otázkach imigračnej krízy, má však výhrady v rétorike premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Z vládneho postoja podporujeme veci, ktoré od začiatku považujeme za kľúčové. Európa potrebuje ucelený plán, ktorý sa nebude orientovať len na riešenie akútneho symptómu. Osobitne sa hlásim k potrebe spoločnej migračnej politiky," povedal Procházka. Na mieste predsedu vlády by však volil umiernenejšiu rétoriku. "Vždy som sa bránil slovníku, ktorý je agresívny, rozdeľuje, útočí. Predseda vlády má u veľkej časti obyvateľstva svoju autoritu, ľudia ho počúvajú. O to dôležitejšie je, aby volil správny slovník," vyhlásil líder Siete s tým, že netreba v ľuďoch posilňovať pocit ohrozenia a potreby bojovať proti utečencom.

Procházka sa zastal poslanca Alojza Hlinu, ktorý minulý týždeň protestoval zamurovaním vchodu do nebankovej spoločnosti a na výsluch ho polícia odviedla s použitím donucovacích prostriedkov. "Je to dlhodobá téma poslanca Hlinu, razí potrebu dôslednejšej ochrany pred nebankovkami. Každý si vyberá nástroje a prostriedky, ktoré sú jeho naturelu bližšie," vyhlásil Procházka. "Myslím si, že by takéto prejavy, ktorých podstatou je politický názor, nemali podliehať trestnému konaniu. Uznávam princíp rovnosti pred zákonom. Ale hovorím svoj osobný názor, že podľa mňa je to súčasť politickej činnosti pána poslanca Hlinu a trestné právo do toho nepatrí," uzavrel Procházka.

Viac o téme: SmerRadoslav ProcházkaOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu