Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf Siete Procházka o utečencoch: Musíme nájsť rovnováhu medzi súcitom a bezpečnosťou Slovákov

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf strany Sieť, ktorá v predvolebných prieskumoch ako jediná predstavuje aspoň krehkú protiváhu vládnej strane Smer, sa môže pokojne stať aj novým premiérom. Opýtali sme sa preto, aké sú názory Radoslava Procházku na aktuálne dianie v súvislosti s utečeneckou krízou, ale aj to, ako by sa zachoval po voľbách, ktoré budú zrejme už koncom februára 2016.

Prvý poprázdninový prieskum verejnej mienky podľa Agentúry Phoenix Research Vašu stranu stavia do pozície najväčšieho konkurenta vládnej strany Roberta Fica. Strana Sieť so súčasnými 12,3 percentami niekoľko mesiacov pred voľbami však stále stráca 20 percent preferencií na vládnu stranu Smer-SD z 32,5 percentami. Ako hodnotíte súčasný stav a aký je váš cieľ v parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia zrejme už koncom februára 2016?

Cieľom Siete je dostať od ľudí príležitosť priniesť im fungujúci štát. Štát, ktorý podporí slovenské rodiny, reálne pomôže regiónom, zjednoduší život podnikateľom a ich zamestnancom a od každého vo verejnom priestore bude vymáhať osobnú a priamu zodpovednosť za jeho výkon. Ak sa ľudia rozhodnú dať šancu práve novej generácii a jej plánu pre fungujúci štát, odskok Siete od Smeru sa významne zníži.

Časť médií Vašu stranu pasuje za lídra opozície či pravice a Vás osobne za asi jediného alternatívneho premiéra voči Robertovi Ficovi. V čom by bola iná Sieť, ak by bola lídrom budúcej vlády a v čom by ste boli vy iný ako Robert Fico?

Dokážeme Slovensko ochrániť prinajmenšom tak dobre, ako súčasná vláda, ale zároveň ho vieme naštartovať v oblastiach, kde zaspalo dobu. Vieme, ako pomôcť tomu, aby ľudia z ťažko skúšaných regiónov nemuseli prácu hľadať v zahraničí a aby sa ich mzdy a dôchodky rýchlejšie blížili k západnému štandardu. Chceme štát z mocného a chamtivého pána premeniť na spoľahlivú službu ľuďom.

Aký má Vaša strana postoj k utečeneckej kríze a čo navrhujete ako riešenia z pohľadu vnímania Slovenska a Európskej únie?

Potrebujeme dve veci, aj kvôli sebe. Po prvé, nájsť rovnováhu medzi súcitom voči tým, ktorí sú naň odkázaní a ochranou základných záujmov občanov Slovenskej republiky, najmä ich bezpečnosti. Navrhli sme a presadíme prísnejšie tresty pre prevádzačské mafie, hlásime sa k potrebe účinnej ochrany hraníc EÚ. Po druhé, tu doma by sme mali hľadať aspoň nejaký spoločný názorový základ, ktorý nám dá možnosť hovoriť smerom k zahraničiu jednotným hlasom. Preto sme podporili vládu v jej praktických krokoch a nabádame ju k rozumnejšiemu slovníku, ktorý slovenskej diplomacii vždy pomohol viac.

Zdá sa, že momentálna téma migrácie utíšila kauzy v spoločnosti ako boli Váhostav či problémy v zdravotníctve, školstve, problémy s nezamestnanosťou či nízkymi príjmami väčšej časti pracujúceho obyvateľstva. Čo by ste v týchto témach chceli pre ľudí urobiť vy a vaša strana?

Sieť ponúka len to, čo dokáže splniť. Naše Desatoro dobrého štátu je základom Zmluvy so Slovenskom, ktorá bude obsahovať desať veľmi konkrétnych a merateľných záväzkov, vrátane presného časového plánu ich splnenia. Potrebujeme však odpovedať aj na špecifické potreby regiónov, takže zmluva so Slovenskom musí byť zároveň aj zmluvou s Liptovom, Gemerom, Oravou či Horehroním. Preto ju vo finálnej podobe schváli práve Rada slovenských regiónov, na svojom novembrovom zasadnutí v Dolnom Kubíne.

Často Vy osobne hovoríte o novej generácii politikov, o akejsi starej politike a novej politike. Ako tomu majú ľudia rozumieť? V čom chcete priniesť zmenu pre spoločnosť a ako chcete zlepšiť životy ľudí Vy?

Pozrite sa, dvadsať rokov sa tu kampane viedli dvoma spôsobmi. Prvý, stostranové zoznamy sľubov, ktoré už si nepamätajú ani tí, ktorí ich spisovali. Toto robíme úplne inak: desať konkrétnych záväzkov plus presný časový plán ich plnenia: prvých sto dní, prvé dva roky a Slovensko 2020. Druhou tradíciou starej politiky je vzájomné osočovanie sa. My to nerobíme a Prešovskou prísahou sme sa na Deň ústavy zaviazali, že o príležitosť od ľudí sa budeme uchádzať len naším plánom dobrého štátu, ktorý slúži ľuďom. Príznačné je, že k tomuto záväzku slušnej kampane zatiaľ nebola ochotná pridať sa žiadna ďalšia strana.

Prečo by mali ľudia v najbližších voľbách voliť Sieť?

Z troch dôvodov. Prvý, dala sa dokopy partia aktívnych ľudí zo všetkých slovenských regiónov, ktorí majú dobrý plán fungujúceho štátu. Druhý, ľudia budú presne vedieť, čo konkrétne pre nich chceme urobiť, kedy a ako. A k tomu ako základ osobná hmotná zodpovednosť politikov. Tretí, Smer by mal dostať jednu pevnú a silnú protiváhu a Sieť má najlepšie predpoklady ňou byť. Protiváhou, ktorá nenarieka "lebo Fico", ale má svoj silný obsah a novú energiu. 

V rôznych štatistikách Vaša strana nedostáva adekvátny mediálny priestor hodný lídra opozície. Napríklad v štátnej RTVS sme Vás nevideli už dlhšiu dobu. Čomu to pripisujete?

Dovoľte, aby som túto otázku prešiel len úsmevom. Spoliehame sa na zdravý úsudok Sloveniek a Slovákov a dôverujeme ich schopnosti dobre si vybrať svoje zastúpenie, bez ohľadu na rôzne mediálne masáže.

Aké by bolo Slovensko, keby ho Procházka ako premiér odovzdával v roku 2020?

Spokojnejšie s tým, ako mu funguje štát. Spokojnejšie s praktickou podporou pre rodiny, s rastom životnej úrovne, s dostupnosťou a kvalitou zdravotnej starostlivosti. Spokojnejšie s fungovaním úradov ako profesionálneho servisu pre ľudí. Bude to Slovensko hrdé na to, že zvládlo aj úlohu dopriať si fungujúci štát, kde platí rovnosť pred zákonom a kde sa dá pohodlne a bezpečne žiť.

Viem, že sa vyhýbate odpovedi na túto otázku, ale predsa. Išli by ste do vlády aj s Robertom Ficom? Je známe Vaše vyjadrenie, že Vy a Miroslav Beblavý v jeho vláde sedieť nebudete.

Nevyhýbam sa ničomu, povedal som viackrát, že s pánom Ficom v jednej vláde sedieť nebudem. Zároveň stále opakujem, že pre nás je témou iba to, čo treba pre ľudí urobiť, nie kto má s kým vládnuť proti komu. Nech aj tie zelené aj tie červené karty rozdajú ľudia politikom, nie že si ich politici budú dávať medzi sebou.

Súhlasíte s názorom Bélu Bugára zo strany Most-Híd, ktorý ako alternatívu vlády strany Smer vidí povolebnú spoluprácu práve Mostu, Siete a KDH?

Bugára uznávam ako skúseného a rozvážneho politika a ako človeka ho mám úprimne rád. Zároveň som presvedčený, že najlepšou šancou pre pohyb Slovenska dopredu je dať príležitosť novej generácii. Máme najlepšie predpoklady byť pevnou protiváhou Smeru, a ak sa nám to podarí, sprehľadní a sfunkční to celý politický systém na Slovensku.

Začína ostrá predvolebná kampaň. S kými zbraňami budete bojovať a čo očakávate od politických konkurentov?

Prešovská prísaha nás viaže k tomu, aby sme hovorili len o našom pláne dobrého štátu a o ponuke novej generácie zo slovenských regiónov. Politikov, ktorí budú útočiť hlava-nehlava a sústredia sa iba na to, kto s kým a proti komu, bude dosť, vpravo aj vľavo. Nech sa páči, my veríme ľuďom, majú vlastný rozum.

Z akých zdrojov financujete kampaň a činnosť politickej strany? Kto v strane je u Vás za túto oblasť zodpovedný?

Z bankového úveru v celkovej výške 1,8 mil eur, z členských príspevkov a z drobných darov občanov. Financie spravuje kancelár Siete, tak, aby sme sa my ostatní mohli s plnou slobodou a nasadením venovať príprave plánu pre štát, v ktorom konečne dostanú prednosť jeho občania.

Viac o téme: RozhovorRadoslav ProcházkaParlamentné voľby 2016Strana Sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu