Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žitňanská upozorňuje: Situácia v príprave budúcich učiteľov je alarmujúca

Jana Žitňanská
Jana Žitňanská

BRATISLAVA - Napriek tomu, že učiteľstvo ročne vyštudujú tisíce študentov, iba jeden z desiatich pedagógov, ktorí sa v novom školskom roku postavia za katedru, bude mladší ako 30 rokov a väčšina zo začínajúcich pedagógov zistí, že na realitu v triede nie je pripravená. Upozorňuje na to europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA).

"Podľa vyjadrení absolventov sa často cítia doslova stratení. Trápia sa s elementárnymi vecami, ako je odprezentovanie učiva, hodnotenie žiakov alebo príprava rodičovského združenia. Ako majú potom vedieť pracovať s integrovanými deťmi so zdravotným postihnutím alebo s deťmi z chudobných komunít?“ uviedla Žitňanská.

Europoslankyňa pripomenula, že v apríli tohto roka zorganizovala na tému prípravy budúcich učiteľov seminár, na ktorom sa zúčastnili experti z akademického, štátneho, neziskového sektora, ale aj zástupkyňa študentov z pedagogickej fakulty. "Prítomní odborníci na školskú politiku sa zhodli, že situácia v príprave budúcich učiteľov je skutočne alarmujúca. Problematické sú najmä dve veci: atraktivita učiteľského povolania a kvalita ich prípravy," dodala Žitňanská. Problematické je aj to, že napriek tomu, že povolanie učiteľa u nás nepatrí medzi vysnívané, vysokých škôl, kde sa dá učiteľstvo vyštudovať, je veľa.

Ako Žitňanská ďalej vysvetlila, trend v zahraničí je úplne opačný. "Fínsko si dlhodobo vyberá študentov učiteľstva spomedzi najlepších desiatich percent uchádzačov. Iné krajiny, ako napríklad Veľká Británia či Nórsko, zase prostredníctvom televíznych spotov ukazujú mladým ľuďom, že byť učiteľom je "cool" a snažia sa ich inšpirovať k tomu, aby svoju kariéru robili práve v školstve," dodala.

Odborníci sa na seminári ďalej zhodli, že treba zlepšiť finančné ohodnotenie učiteľov aj ich pracovné podmienky. Podľa Žitňanskej študenti učiteľstva upozorňujú, že pre zvýšenie atraktivity je tiež dôležité zlepšiť uvádzanie učiteľov.

Viac o téme: ŠkolstvoPraxUčiteliaJana Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu