Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Žitňanská upozorňuje: Niektorí politici zabúdajú, že aj migranti sú ľudia

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Niektorí politici zabúdajú, že aj migranti sú ľudia. Preto je diskriminačný prístup voči nim na základe vierovyznania neprijateľný. Tvrdí to podpredsedníčka Mosta-Híd a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Naráža tak na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že Slovensko prispeje k migračnej kríze aj tým, že si z utečeneckých táborov v Taliansku a Grécku vyberie 100 sýrskych kresťanov, ktorí prídu na Slovensko.

 "Premiér tento týždeň ohlásil víťazstvo nad Bruselom, keď namiesto 800 migrantov Slovensko poskytne azyl len stovke z nich, aj to na základe nášho výberu. Robert Fico sa k téme migrantov vyjadruje, akoby to neboli ani ľudia," myslí si Žitňanská. Podľa nej pritom sám predseda vlády pred nedávnom tvrdil, že rozhodujúce by malo byť to, či ide o ekonomických migrantov alebo ľudí, ktorí utekajú zo svojej krajiny v dôsledku strachu o holý život. „Namiesto toho, aby vláda komunikovala s občanmi a predovšetkým s obyvateľmi Gabčíkova v snahe rozptýliť ich obavy z príchodu 500 imigrantov, ktorých dočasne prijmeme na základe dohody s Rakúskom, svojimi vyhláseniami Robert Fico len naďalej stupňuje obavy z ich neprispôsobivosti,“ dodala Žitňanská.

Premiér tento týždeň zdôraznil, že príspevok SR v rámci riešenia problematiky migrantov nie je trápny, ale vychádza z toho, že Slovensko sa na tento problém a jeho riešenie pozerá veľmi realisticky. "Naďalej budeme trvať na ponuke, ktorú sme dali, chceme prijať 100 migrantov, ktorí sú v Taliansku a Grécku, a budeme si ich vyberať," zdôraznil Fico a poznamenal, že prioritou výberu bude to, či majú migranti reálnu šancu sa v slovenskej spoločnosti integrovať. "Nemáme žiadny dôvod, aby sme tento náš príspevok navyšovali, je plne v súlade so závermi summitu, ktorý riešil problém migrácie," uviedol.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) zdôvodnil prístup SR pri prijímaní migrantov cieľom robiť aj naďalej zodpovednú azylovú politiku. "Ponúkli sme to, čo je Slovenská republika schopná poskytnúť," povedal Kaliňák na margo rozhodnutia o prijatí 100 utečencov z kresťanského prostredia. Za nezodpovedné označil vyhlásenia, že možno prijať množstvo utečencov bez toho, aby existovali reálne šance ich integrácie. "Potom sme svedkom toho, že v mnohých západných krajinách títo ľudia žijú segregovaní, na okraji spoločnosti, a to, že sa nenaplnili ich očakávania lepšieho života, spôsobuje spoločenské i bezpečnostné problémy," povedal Kaliňák. Spomenul, že SR ponúkla v rámci riešenia problematiky migrantov pomoc prijatím dočasných rakúskych azylantov.

Slovensko ich dočasne prijme 500 a ubytuje v utečeneckom tábore v Gabčíkove. Miestni obyvatelia však majú z azylantov obavy, preto proti ich príchodu zorganizovali petíciu. Obecné zastupiteľstvo Gabčíkova dokonca vyhlásilo na 2. augusta miestne referendum. Minister vnútra je z toho prekvapený, pretože podľa jeho slov zariadením v Gabčíkove prešli už tisíce utečencov. "Ešte k tomu boli žiadateľmi o azyl na Slovensku. Za tie roky, čo sa tento tábor používa, to nie je žiadna novinka," povedal Kaliňák. Ako tvrdí, tábor v Gabčíkove funguje 21 rokov a jeho útlm nastal pre úspešnosť Slovenska pri chránení hranice s Ukrajinou, vďaka čomu sa podarilo minimalizovať príchod utečencov na Slovensko. "V Gabčíkove si za tie roky nepamätám žiaden incident," podotkol minister s tým, že aj teraz pri náznaku problému sa vráti azylant naspäť do Rakúska.

Viac o téme: UtečenciLucia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu