Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico v tom má jasno: Spolupráca s Ruskom bude iba pri vojenských systémoch, ktoré máme

Fico sa stretol s Putinom Zobraziť galériu (2)
Fico sa stretol s Putinom (Zdroj: SITA)

KOŠICE/ MOSKVA – Spolupráca Slovenska a Ruskej federácie v oblasti obrany sa má dotýkať iba systémov, ktorými v súčasnosti disponuje slovenská armáda. Takto dnes v Košiciach vysvetľoval svoje slová premiér Robert Fico, ktoré povedal počas tohtotýždňovej návštevy v Moskve.

V oblasti pozemnej techniky ide najmä o spoluprácu pri dodávke náhradných dielov. Slovenská armáda totiž podľa jeho slov disponuje viacerými typmi rukej pozemnej techniky, ako sú napríklad bojové vozidlá pechoty (BVP). "Celkom prirodzene sa musia tieto stroje niekedy opravovať, ak nemáme peniaze na nákup nových," vysvetlil.

Fico v Moskve hovoril aj o modernizácii protilietadlového raketového systému S-300, ktorý taktiež pochádza z Ruska. "Ak tieto systémy majú fungovať, tak musia byť kupované náhradné diely. Preto ak sme hovorili o spolupráci, tak sme hovorili o spolupráci pri udržiavaní existujúcich systémov, ktoré máme," zdôraznil Fico.

Témou rozhovorov v Moskve bola aj modernizácia vrtuľníkov Mi-17. V tejto súvislosti si premiér vie predstaviť väčšie využitie kapacít Leteckých opravovní Trenčín (LOT), kde sa tieto typy vrtuľníkov opravujú. "Otázka opráv, modernizácie vrtuľníkov Mi-17 má podstatne širší ako len vojenský charakter. Ide nám o opravu vojenských vrtuľníkov, ale aj využitie kapacít LOT na tento účel," dodal s tým, že by sa v Trenčíne mohli opravovať aj civilne vrtuľníky Mi-17, aj vrtuľníky Mi-17 z iných krajín. K dohode s ruskou stranou však v tomto smere ešte podľa jeho slov nedošlo.

Fico v tom má
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: Robert FicoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu