Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ROZHOVOR Procházkovci sú radikálne zmeny pre Slovensko: Investície pre zapadlé regióny!

Zľava: Miroslav Beblavý, Radoslav Procházka, Robert Auxt.
Zľava: Miroslav Beblavý, Radoslav Procházka, Robert Auxt.

BRATISLAVA - Strana Sieť navrhuje nový model podpory investícií v regiónoch, a to odpismi z daní v okresoch s najvyššou nezamestnanosťou. Ako v pondelok informoval predseda Siete Radoslav Procházka, navrhované regionálne ekonomické zóny budú podporovať investície do hospodárskeho rozvoja v najviac skúšaných regiónoch. V okresoch s nezamestnanosťou nad 15 % a 20 % si budú môcť podnikatelia podľa tohto návrhu odpísať z daní hneď 150 %, resp. 200 % z hodnoty investície. Opozičná strana chce svoj návrh presadiť, ak uspeje v budúcoročných parlamentných voľbách. O ďalších opatreniach pre regióny sme sa rozprávali s ekonomickým expertom Siete Robertom Auxtom.

Čo vnímate ako najviac akútny problém Slovenska?

Na Slovensku vládne veľmi silný pocit rozdielu medzi regiónmi, ktorý sa nezlepšuje, ale skôr zhoršuje. Máme regióny, ktoré majú skoro 30 per centnú nezamestnanosť a drvivá väčšina východného Slovenska má vyše 15 percentnú nezamestnanosť a to aj napriek faktu, že veľa mladých ľudí pracuje a študuje mimo Slovenska. Pri tomto trende sa juhovýchod Slovenska premení na krajinu starých ľudí a niektoré dedinky a malé mestá prestanú existovať. Aby sme zastavili tento trend potrebujeme rázny REZ (regionálne ekonomické zóny). Aspoň to je minimum, čo vieme pre tieto regióny spraviť inak vymrú.

Ako chce SIEŤ pomôcť nerozvinutým regiónom?

Stanovenie regionálnych ekonomických zón (REZ) pre jednotlivé okresy na základe nezamestnanosti. Oranžová zóna predstavuje okresy s nezamestnanosťou okolo 15 percent a vyššie, červená nad dvadsať. Pôjde o oblasti, v ktorých budú platiť špeciálne daňové pravidlá, ale aj iné pripravované opatrenia, ktoré pomôžu znížiť nezamestnanosť, ale aj sociálne podmienky.

Ako v praxi by mali tieto špeciálne daňové pravidlá vyzerať?

Prilákanie nových investícii je základom na to, aby sa zvyšovali mzdy a klesala vysoká nezamestnanosť. Preto navrhujeme, aby si spoločnosti mohli uplatniť dodatočný odpis nákladov na nové investície. Náklady budú zahrnuté do základu dane dva krát – raz ako prevádzkové náklady a druhý krát ako špeciálna odpočítateľná položka.  V prípade 15 percentnej nezamestnanosti pôjde o odpočet vo výške 150 percent a v prípade 20 percentnej to bude už 200 percent.

V týchto zónach pomôže štát taktiež každej novej investícii takzvaným turbo-odpisom. Dodatočný odpis je možné uplatniť na tieto druhy nákladov súvisiacich s investíciou: odpisy nehnuteľného a hnuteľného majetku, náklady na modernizáciu a vývoj, nákup patentov a licencií a nákup pôdy.

Čo by ste chceli ešte navrhnúť?

Rozmýšľame nad radikálnou zmenou štruktúry ministerstiev a úradov, čo by pomohlo ušetriť verejné zdroje a zaistiť jednoducho fungujúci štát. Začať by sme chceli zrušením všetkých štátnych grantov pre podniky, čo môže ušetriť 150-250 mil. eur. Taktiež chceme zásadným spôsobom chceme riešiť motiváciu ľudí pracovať a vzdelávať sa, ale taktiež umožniť mladým pracujúcim rodinám bezproblémovú výchovu a sociálne zabezpečenie. Problémom Slovenska je jeho rýchle starnutie a postupná strata konkurencieschopnosti voči krajinám, ako sú Poľsko, či dokonca Maďarsko, čo bude v blízkej budúcnosti zaťažovať ľudí v produktívnom veku vysokými odvodmi a daňami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu