Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Premiér svojimi krokmi smerom k Enelu odrádza investorov, tvrdí ekonomický poradca

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kroky predsedu vlády Roberta Fica smerom k talianskemu akcionárovi Slovenských elektrárni, spoločnosti Enel neprispievajú k dôveryhodnosti Slovenska v očiach zahraničných investorov. Vyhlásil to Tomáš Meravý, ekonomický poradca strany Most-Híd. Ako informoval hovorca strany Matej Kováč, návrh zo strany vlády na odkúpenie len 17 percent akcií štátom považuje strana za nereálny.

"Takýmto obchodom by sa Enel stal minoritným akcionárom a navyše by musel dostavať Mochovce, nehovoriac o tom, že ich podiel by bol pre akéhokoľvek nového investora už nezaujímavý," povedal Meravý. Podľa neho snaha premiéra o dostavanie Mochoviec za každú cenu svedčí len o tom, že premiér háji predovšetkým záujmy firiem s pozadím Ruska, ktoré na dostavbe a prevádzke Mochoviec výraznou mierou zarobia. Strana Most-Híd považuje prístup vlády k problematike Slovenských elektrární za nekonštruktívny a poškodzujúci imidž Slovenska v zahraničí. 

"Ak je cieľom vlády odplašiť všetkých zahraničných investorov, tak sa to premiérovi na škodu všetkých občanov Slovenska úspešne darí," povedal Meravý. Budúca vláda bude mať podľa Meravého, čo robiť, aby napravila reputácia Slovenska v zahraničí a dokázala pritiahnuť do našej krajiny nových investorov. "Aj vďaka zahraničným investíciám potom dokážeme vytvárať nové pracovné miesta a tak umenšovať najväčší problém Slovenska, ktorým je vysoká nezamestnanosť," dodal. 

Slovensko podľa stredajších vyhlásení premiéra Roberta Fica aktívne vstúpi do predaja Slovenských elektrární. Podľa predsedu vlády štát bude mať záujem minimálne o 17-percentný podiel z celkového 66-percentného podielu predávaného talianskou spoločnosťou Enel. Samozrejmosťou je podľa neho aj získanie manažérskej kontroly. Štát má v súčasnosti v elektrárňach 34-percentný podiel, po kúpe spomínaného 17-percentného podielu by sa štát stal majoritným akcionárom. Premiér naďalej tvrdí, že jeho vláda nebude s Enelom v predaji ich 66-percentného podielu spolupracovať. 

Aspoň do doby, kým sa Taliani nezaviažu, že zabezpečia dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. "Potrebujeme pár týždňov, možno mesiacov na rokovania. Potrebujeme mať stopercentnú istotu, že talianska spoločnosť Enel pri akýchkoľvek pokusoch predať svoj podiel v elektrárňach si ponechá plnú zodpovednosť za dostavbu Mochoviec,“ zdôraznil v stredu Fico. 

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 percent akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päť tisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu