Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Aliancia Fair-Play zlepšila prehľadnosť vyše 22-tisíc zmlúv SPF

Zuzana Wienk
Zuzana Wienk (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Aliancia Fair-Play (AFP) zlepšila s pomocou dobrovoľníkov prístupnosť a prehľadnosť vyše 22.000 zmlúv z celkového počtu 48.000 zmlúv, ktoré uzatvoril Slovenský pozemkový fond (SPF) od roku 1993. Zmluvy sú dostupné na internetovej adrese: pozemky.fair-play.sk či na adrese datanest.fair-play.sk/datasets/82. Informovala o tom dnes na tlačovej besede v Bratislave programová riaditeľka AFP Zuzana Wienk. Pozemkový fond podľa nej totiž roky zverejňuje zmluvy v podobe, ktorá nie je prehľadná.

"Slovenský pozemkový fond zverejňuje svoje zmluvy v takej forme, že sú prakticky neprehľadateľné a nekontrolovateľné. Niekto, kto by sa systémovo chcel pozrieť na možné obchodovanie alebo na možné nekalosti s pozemkami, by musel mať veľa voľného času a musel by byť asi bohatý, keby ich chcel všetky prehľadať," zdôvodnila potrebu zlepšenia prehľadnosti zverejňovaných zmlúv SPF Wienk.

Aliancia podľa projektovej manažérky AFP pre IT projekty Evy Vozárovej dala dobrovoľníkom na spracovanie všetky zmluvy, ktoré sa podarilo od SPF získať od roku 1993 do roku 2011. "Požiadali sme dobrovoľníkov, aby spracovali zmluvy od najnovších po najstaršie. Žiaľ, nepodarilo sa nám skompletizovať celkom dobre žiaden konkrétny rok, pretože niektorí dobrovoľníci časom z projektu vypadli a zostalo po nich nejaké množstvo nespracovaných zmlúv. Prioritu mali v projekte nájomné zmluvy pred kúpnymi," priblížila Vozárová. Projekt sprehľadňovania zmlúv AFP podľa nej nepovažuje ešte za ukončený.

AFP podľa Wienk našla pri spracovávaní zmlúv niekoľko podivných prípadov, napríklad u dvoch predstaviteľov SPF, a to u Juraja Gála (námestník generálneho riaditeľa SPF do roku 2012), ako aj Jozefa Gurecku (člen Dozornej rady do roku 2008). Ich firmy dostali do prenájmu pôdu po ich odchode z funkcií v pozemkovom fonde. Navyše, pôdu najprv užívali so súhlasom SPF bez akejkoľvek zmluvy a nájomné doplácali až po podpísaní zmlúv o mesiace neskôr. 

Aliancia podľa nej našla aj prípad bývalého člena Správnej rady SPF Jozefa Juhása (v rokoch 1994 až 1999), ktorého firma získala do nájmu pozemky už počas jeho pôsobenia v SPF, a to na dobu neurčitú. Počas členstva Jozefa Kubinca v Dozornej rade SPF (rok 2010) zase pozemkový fond predal pozemky martinskej firme Kantorex za 16 eur za štvorcový meter. V zmluve sa podľa AFP píše, že firma získala k týmto pozemkom stavebné povolenie na sklad. Ani nie pol roka po odchode z postu sa Kubinec stal spoluvlastníkom firmy Kantorex na veľmi krátky čas.

Podľa analytika aliancie Petra Kundera nie sú jasné kritériá, na základe ktorých sa v SPF vyberá konečný nájomca pozemkov. "Máme za to, že výber nájomcov by mal byť maximálne transparentný, podľa veľmi jasných pravidiel. Do istej miery by mohol alebo mal výber zahŕňať aj istú mieru súťaže," zdôraznil Kunder. 

"Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek po svojom nástupe zaviedol zverejňovanie návrhov zmlúv ešte pred samotným schvaľovaním v Rade SPF. Ktokoľvek má tak možnosť si zmluvy pozrieť a pripomienkovať. Tento krok viedol k väčšej transparentnosti a verejnej kontrole. Každú ďalšiu iniciatívu vítame," reagoval hovorca rezortu pôdohospodárstva Peter Hajnala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu