Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Droba už rokuje so stranami o registrovaných partnerstvách

Juraj Droba
Juraj Droba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanec Národnej rady SR za SaS Juraj Droba rokuje s parlamentnými stranami o podpore pre návrh zákona o registrovaných partnerstvách.

„Oslovil som viaceré strany vrátane vládnej, rozhovory prebiehajú. Chcem vytvoriť skupinu ľudí, ktorým na tomto zákone záleží,“ povedal pre agentúru Droba. S výnimkou KDH sa podľa jeho slov takmer v každej strane nájde politik, ktorý so zákonom o registrovaných partnerstvách nemá problém. „Aj medzi poslancami za Smer sa nájdu ľudia, ktorí registrované partnerstvá podporujú. Ak by neboli viazaní straníckymi príkazmi, zákon by v národnej rade podporili,“ konštatoval poslanec za liberálov.

Návrh o registrovaných partnerstvách Droba určite predloží do parlamentu do konca volebného obdobia, či tak urobí do leta alebo do konca roka, zatiaľ nevie, časový horizont zatiaľ určený nemajú. Na návrhu chce pracovať so straníckymi kolegami Martinom Poliačikom a Luciou Nicholsonovou. Pokiaľ ide o schválenie zákona, Droba optimistom nie je. „Pri tejto politickej konštelácii je to asi nereálne,“ poznamenal. 

Podporu pre návrh o registrovaných partnerstvách začal Droba hľadať koncom októbra. "Verdikt Ústavného súdu SR napriek tomu, že otvoril dvere referendu, zároveň potvrdil, že právny systém Slovenskej republiky predpokladá právo na zákonnú úpravu zväzku osôb rovnakého pohlavia," uviedol vtedy Droba. Opozičný poslanec zároveň poďakoval prezidentovi Andrejovi Kiskovi za správne rozhodnutie nechať preskúmať opodstatnenosť požadovaného referenda ústavným súdom.Parlament už v aktuálnom volebnom období raz o zákone o registrovaných partnerstvách diskutoval, poslanci však návrh SaS neschválili. 

Ústavný súd rozhodol, že tri otázky referenda o rodine sú v súlade s ústavou, jedna nie. Referendum so štyrmi otázkami žiada vypísať Aliancia za rodinu, petíciu podpísalo okolo 400 000 ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku. 

Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú referendové otázky: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?""Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu