Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pokračovanie kauzy Matovičovej nahrávky: Prokuratúra obvinila Procházku z daňového podvodu

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prokurátor Generálnej prokuratúry SR obvinil predsedu strany Sieť Radoslava P. pre zločin skrátenia dane a poistného v štádiu prípravy.

Prokurátor vzniesol obvinenie ešte 10. novembra. Tým istým uznesením zároveň zrušil rozhodnutie policajného vyšetrovateľa, ktorý predtým zastavil vyšetrovanie vo veci podozrenia zo zločinu skrátenia dane a poistného v štádiu prípravy, informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Podľa nej tak učinil preto, že rozhodnutie bolo vydané v rozpore so zákonom.

„Proti uzneseniu o vznesení obvinenia bola podaná sťažnosť, na základe ktorej rozhodne nadriadený prokurátor o dôvodnosti vznesenia obvinenia,“ doplnila informáciu Predajňová. 

Polícia začala v septembri trestné stíhanie v súvislosti s nahrávkou poslanca NR SR Igora Matoviča, na ktorej Radoslav P. hovoril o financovaní svojej kampane v prezidentských voľbách. Dozorujúci prokurátor rozhodnutie vyšetrovateľa o začatí trestného stíhania zrušil pre formálno-procesné pochybenia.

Vyšetrovanie však prokurátor nezastavil. Stopol ho následne až samotný policajný vyšetrovateľ, ktorý odmietol trestné oznámenie. Jeho rozhodnutie teraz prehodnotil prokurátor GP SR.

Nahrávka sa objavila v médiách po tom, ako sa Radoslav P. odmietol podrobiť testu na detektore lži. Matovič ho naň vyzval, keď Radoslava P. obvinil z čierneho financovania prezidentskej kampane. Na nahrávke sa hovorí o možnosti platenia inzercie bez bločku. Radoslav P. priznal, že hlas na nahrávke je jeho, ale materiál je podľa neho zostrihaný.

"Prokuratúre poskytnem pri vyšetrovaní plnú súčinnosť," reagoval na krok GP šéf strany Sieť. "Rešpektujem jej kompetencie v tejto veci," doplnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu