Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KDH upozorňuje na nekalosti: Za Spartany dáme zhruba o 20 miliónov viac

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR chce nakúpiť dopravné lietadlá Spartan o milióny eur drahšie, ako je ich katalógová cena. Tvrdí to KDH, podľa ktorého problém rezortu obrany nie je nedostatok financií, ale ich neefektívne a netransparentné využitie.

Poradca predsedu KDH Jána Figeľa pre obranu a bývalý vojenský pilot Peter Švec upozornil, že cena za Spartany je škandalózne vysoká. "Dva Spartany kupujeme asi za 118 miliónov dolárov. To je vysoko nad katalógovou cenou, ktorá je asi 106 miliónov dolárov," zdôraznil. Podľa jeho slov je katalógová cena najvyššia možná, za akú sa nakupuje a v skutočnosti musí byť vždy nižšia. "Ak navýšenie predstavuje korupčný potenciál, tak kauza CT prístroja v Piešťanoch je v podstate bezvýznamná," upozornil Švec.

Podľa jeho slov bude konečný rozdiel ceny, za akú sme lietadlá mohli nakúpiť, asi 20 miliónov eur. "Kam tie peniaze pôjdu, sa treba opýtať tých, čo to spôsobili," odkázal. Líder KDH Ján Figeľ sa chce na nákup pýtať na výbore aj v pléne NR SR pri rokovaní o štátnom rozpočte. "Pri takomto nákupe nie je dôvod na veľa tajností, skôr naopak. Je to rozdelené na viacero zmlúv, nad katalógovou cenou. Ten rozdiel volá po vysvetlení, na ťahu je nákupca," apeloval Figeľ.

Predseda KDH je presvedčený, že rezort obrany by mohol fungovať lepšie. "Vyžaduje si to ale serióznejší prístup na všetkých úrovniach ministerstva. Rezort obrany je špecifickou oblasťou, má zabezpečiť pokoj a bezpečie pre krajinu, najmä v dobe, keď v susednej krajine prebieha ostrý konflikt. Mier nie je samozrejmosť. Slovenská situácia ale nie je dobrá, v rezorte je dlhodobo zlý stav - zastaraná až nepoužiteľná technika, poddimenzované financovanie. Treba to zmeniť," konštatoval Figeľ s dôvetkom, že prvou odpoveďou je efektívnejšie využívanie zdrojov, ktoré majú Ozbrojené sily k dispozícii.

Figeľ preto volá po účinnejšej občianskej kontrole financovania a obstarávaní na základe serióznych podmienok skutočných súťaží. "Ukazuje sa, že predraženosť a korupcia je stav skôr systémový, než výnimočný. Rezort obrany nie je výnimkou, zapadá do tejto schémy aj tým, že je menej čitateľný a režimy sú utajené," poznamenal.

Slovensko nakúpi pre armádu dve talianske vojenské dopravné lietadlá Spartan C-27J. Jedno lietadlo má stáť 34,5 milióna eur. Lietadlá dodá spoločnosť Alenia Aermacchi. Prvé bude dodané v roku 2016, druhé v roku 2017. Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) už skôr uviedol, že dohodli lepšie podmienky, než boli vysúťažené v roku 2008. "Oproti obstaraným cenám lietadiel sa nám podarilo s partermi vyrokovať cenu 34,5 milióna eur za lietadlo," povedal Glváč s tým, že pôvodne sa počítalo so sumami od 37 do 42 miliónov eur. Tento rok odíde aj prvá splátka vo výške 7,5 milióna eur. Celkovo budú za lietadlá tri splátky, posledná bude v roku 2016.

Hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková označila dnešné Švecove tvrdenia za odtrhnuté od reality. "Už pred pár týždňami sa vyjadroval k cene za Spartany a tvrdil, že je nevýhodná, hoci konečná suma bola známa až pri podpísaní zmluvy. Pán Švec, ktorý bol dlhohoročným príslušníkom OS SR, by mal predtým, ako bude vystupovať zo svojimi názormi, informovať verejnosť, ako on sám zabránil stavu, v ktorom sa dnes nachádzajú vzdušné sily," odkázala Balleková.

 Súťaž na nákup lietadiel Spartan bola podľa jej slov uskutočnená v roku 2008, nebola nikým spochybnená, ani bývalou vládou Ivety Radičovej a súčasnému vedeniu sa podarilo vyrokovať lepšiu cenu, ako bola vysúťažená. "Ak táto téma skutočne zaujíma predstaviteľov KDH, mali by sa pýtať exministra Ľubomíra Galka, prečo trestuhodne v roku 2011 premárnil šancu a nereagoval na časovo obmedzenú ponuku výrobcu na tieto lietadlá, čím by SR a jej daňoví poplatníci ušetrili 13 miliónov eur," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu