Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Najskorumpovanejšie krajiny Európskej únie: Slovensko si v rebríčku polepšilo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Slovensko v boji s korupciou pokročilo, výzvou bude prax. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede riaditeľ Transparency International Slovensko (TIS) Gabriel Šípoš.

Podľa svetového rebríčka vnímania korupcie od TI skončilo Slovensko v roku 2014 na 54. mieste zo 175 krajín. Ide o zlepšenie o šesť miest oproti roku 2013. Ako Šípoš dodal, je to však šieste najhoršie umiestnenie z krajín EÚ. Za Slovenskom skončili len Chorvátsko, Taliansko, Rumunsko, Bulharsko a Grécko. Podľa rebríčka sú v tomto smere najlepšie krajiny Dánsko, Nový Zéland a Fínsko. Naopak, najskorumpovanejšími krajinami sú Somálsko, Severná Kórea a Sudán.

Podľa Šípoša „Slovensko zaznamenalo pokrok vďaka prijatiu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie, za prísnejšiu úpravu financovania politických strán, ako aj za zavedenie elektronického trhoviska v systéme štátnych zákaziek". Šípoš uviedol, že testom prijatých opatrení bude až prax. Budúci rok budú politici menovať svojich zástupcov do komisie, ktorá bude dozerať na dodržiavanie pravidiel financovania volebnej kampane v rámci volieb do Národnej rady SR v roku 2016. Inšpektoráty práce prevezmú agendu ochrany oznamovateľov korupcie.

Vláda tiež plánuje novelizovať infozákon, ktorý je momentálne kľúčovým nástrojom pre verejnú kontrolu. Ako Šípoš odpovedal na otázku, TIS spolupracuje na príprave novely infozákona s rezortom spravodlivosti. Je potrebné skĺbiť a harmonizovať povinnosť zástupcov verejnej správy poskytovať žiadateľom informácie, no na druhej strane aj zabrániť žiadateľom, aby mnohopočetnými žiadosťami neparalyzovali prácu zamestnancov vo verejnej správe.

Podľa Šípoša je príslušná novela zákona na schránkové firmy ťažiace z tendrov vo verejnom obstarávaní prikrátka. Pri predloženom návrhu zákona, ktorý má za cieľ obmedziť účasť schránkových firiem z daňových rajov do slovenských tendrov chýba akákoľvek analýza, o aký veľký problém vlastne ide. Až 85 percent objemu verejných zákaziek ide majiteľom do piatich krajín – Slovensko, Česko, Rakúsko, Francúzsko a Nemecko.

Za posledných päť rokov získali firmy s majiteľmi v daňových rajoch len 1,5 % (necelú pol miliardu eur) celého objemu tendrov na Slovensku. „Posledné roky pozorujeme mierny nárast trendu víťazov z daňových rajov, z 1,8 % verejných zákaziek za vlády Ivety Radičovej, na 2,3 % za druhej vlády Roberta Fica. V pomere k minutým peniazom ide stále o okrajovú záležitosť. Navyše, víťazov z daňových rajov je málo, za päť rokov ide spolu o 80 firiem, z ktorých však polovica sú pobočky globálnych firiem so známymi vlastníkmi. Potenciálnych schránkových výhercov s prepojením na daňové raje je len hŕstka, podľa odhadu TIS do desať," priblížil Šípoš s tým, že väčšina schránkových firiem má sídlo na Cypre (50 %) a Belize (20 %).

Dáni a Švédi s najmenšou korupciou, SR si polepšila, najväčšia je v KĽDR

Bulharsko, Grécko, Rumunsko a Taliansko sú v roku 2014 najviac skorumpované krajiny v Európskej únii. Dnes zverejnená správa spoločnosti Transparency International (TI) uvádza, že podľa indexu vnímania korupcie všetky štyri krajiny dostali 43 bodov na stupnici od 0 (veľmi skorumpované krajiny) po 100 (žiadna korupcia). Slovensko si s 50 bodmi voči vlaňajšku mierne polepšilo (47 bodov) a obsadilo 54. priečku zo 175 krajín v rebríčku. 

Na prvom mieste nielen z krajín EÚ, ale aj v celosvetovom meradle, je aj tento rok Dánsko (92 bodov). Na konci rebríčka medzi najskorumpovanejšími štátmi sveta je Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) a Somálsko - obe dostali iba osem bodov. Dánsko opakovane boduje lebo má vybudovaný silný právny štát, podporu pre občiansku spoločnosť a jasné pravidlá pre správanie verejných činiteľov. Dáni okrem toho idú svetu príkladom: v novembri oznámili, že chcú vytvoriť verejný register s informáciami o skutočných vlastníkoch všetkých spoločností so sídlom v Dánsku. Toto opatrenie skomplikuje skrývanie sa skorumpovaných činiteľov za mená iných osôb v obchodnom registri.

Okrem Dánska sa z najmenšieho výskytu korupcie tešia vo Fínsku, ktoré je s 89 bodmi treťou najmenej skorumpovanou krajinou sveta a vo Švédsku (87 bodov/4. priečka). Dobré výsledky v EÚ dosiahlo aj Holandsko (83 bodov/8. priečka) a Luxembursko (82 bodov/9. priečka). Nemecku patrí 12. miesto vo svete (79 bodov), Veľkej Británii 14. miesto (78 bodov) a Francúzsko sa delí o 28. priečku s Estónskom (69 bodov). Z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) je na tom najlepšie Poľsko (61 bodov/35. priečka), nasledujú Maďarsko (54 bodov/47. priečka), Česká republika (51 bodov/53. priečka) a Slovensko (50 bodov/54. priečka).

Mimo EÚ sú na popredných miestach USA, ktoré majú rovnaký počet bodov ako Írsko (74 bodov/17. priečka), potom Hongkong a Barbados (po 74 bodov). Na opačnom konci vnímania korupcie "boduje" Rusko, ktoré z 27 bodmi obsadilo 136. miesto. O túto priečku sa Rusko delí s Iránom, Libanonom, Nigériou a Kirgizskom.  Najväčší prepad na poli korupcie v tomto roku zaznamenala Čína, keď získala iba 36 bodov - o desať menej ako vlani, potom Turecko (45 bodov) a Angola (19 bodov). Ide o pokles voči vlaňajšku od desať do päť bodov aj napriek priemernému štvorpercentnému ekonomickému rastu za ostatné štyri roky. 

Správa  TI upozorňuje, že korupcia je aj naďalej problémom pre všetky ekonomiky. Hlavné finančné centrá EÚ a USA by podľa Transparency International mali na tomto poli úzko spolupracovať s rýchlo rastúcimi ekonomikami, aby zabránili skorumpovaným osobám uniknúť bez trestu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu