Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Opozícia oznámila 6 požiadaviek z protestu na SNP, chce stretnutie: Čo na to Fico?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Po tom, čo sa zorganizovali dva protesty na čele s opozíciou proti Paškovi a korupcii Smeru, chystá ďalšie kroky! Najnovšie ide o 6 požiadaviek pre Roberta Fica, aby konečne konal. Časť z nich formulovali na poslednej demonštrácii, no dnes už predstúpili s konkrétnymi krokmi!

Do našej redakcie prišiel list, ktorý oznamuje konkrétne kroky, ktoré žiadajú od premiéra Fica:

Na verejnom zhromaždení občanov pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie, ktoré sa konalo v Bratislave na nám. SNP dňa 17. novembra 2014, sme ako organizátori mítingu adresovali predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi výzvu na stretnutie do stredy dňa 19. novembra 2014.

Video z pondelkového protestu

Na zhromaždení boli sformulované konkrétne požiadavky na vládu SR a vládnu väčšinu v Národnej rade SR. Zároveň sme avizovali, že zoznam požiadaviek v najbližších dňoch doplníme o ďalšie body, ktoré sa priamo týkajú situácie v zdravotníctve a alarmujúceho stavu korupcie v našej krajine.

Toto je ich 6 požiadaviek:

1.  Na najbližšej schôdzi Národnej rady SR bude schválená právna úprava, ktorá zamedzí účasti schránkových firiem vo verejnom obstarávaní. Rovnaká požiadavka preukazovania skutočných vlastníkov sa bude týkať zdravotných poisťovní.

2.  Národná rada SR vytvorí osobitnú komisiu (výbor) na dohľad nad vyšetrovaním kauzy Gorila, ktorá bude mať paritné zastúpenie vládnej väčšiny a opozície

3.  Schválenie právnej úpravy, ktorá znemožní politické nominácie v zdravotníctve. Výberové komisie budú menované za účasti viacerých subjektov (zástupcov zamestnancov, Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek) tak, aby žiaden zo subjektov neurčoval väčšinu členov výberovej komisie.

4.  Zvolenie predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR navrhnutého opozíciou z radov renomovaných osobností v oblasti boja proti korupcii.

5.  Schválenie zákona o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov.

6.  Okamžité odvolanie vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR Ing. Martina Senčáka a riaditeľky Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch JUDr. Márii Domčekovej z dôvodu ich priamej účasti na nákupe predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

Opozícia oznámila 6 požiadaviek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan zEMIAR)

Výzvu na stretnutie, ako aj požiadavky zhromaždených občanov, adresujeme premiérovi R. Ficovi verejne prostredníctvom médií. Keďže súdna prax potvrdila, že štandardné doručovanie písomností R. Ficovi nie je možné ani v rámci súdneho konania, ktorého je on sám účastníkom, zvolili sme túto verejnú formu doručenia našej výzvy.

Opozícia oznámila 6 požiadaviek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Milan Dujava)

V prípade, ak premiér R. Fico odmietne navrhované stretnutie, oznámime ďalší postup vo štvrtok na tlačovej konferencii.

Reakcia predsedu vlády na výzvu opozičných poslancov

Predseda vlády nevidí dôvod zúčastňovať sa na hre politikov s minimálnou podporou verejnosti, ktorí preferujú rozoštvávanie ľudí pred demokratickou politickou súťažou na pôde parlamentu. Vláda pôjde naďalej svojou cestou pri presadzovaní sociálnych, ale aj protikorupčných opatrení. Len na pripomenutie prikladáme vládne balíky sociálnych a protikorupčných opatrení.

Sociálny balík:
-zvýšenie minimálnej mzdy -zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi a so strednými príjmami -zavedenie minimálneho dôchodku -zvýšenie vianočného príspevku -dočasný súbeh mzdy a dávky v hmotnej núdzi -zníženie cien plynu pre domácnosti -zvýšenie kapacít jaslí a materských škôl -zvýšenie zľavy pri cestovaní vlakom do práce -vlaky pre študentov a dôchodcov zadarmo -zvýšenie odvodových úľav pri práci študentov na dohodu -zvýšenie príspevku na asistentov zdravotne postihnutých žiakov -daňové úľavy zamestnávateľom poskytujúcim odbornú prax -podpora technologických start-upov -daňové úľavy na výskum a vývoj -úhrada DPH až po prijatí platby za faktúru

Balík protikorupčných opatrení:
-obmedzenie platieb v hotovosti pre firmy nad 5000 eur -zákon o ochrane oznamovateľov korupcie -zavedenie transparentného elektronického trhoviska pri verejnom obstarávaní -novela zákona o verejnom obstarávaní -novela zákona o financovaní politických strán

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu