Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Freša zrejme neodvolajú, jeho súperi majú málo hlasov

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

SENICA - Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo by dnes na mimoriadnom kongrese nemal prísť o funkciu.

Napriek tomu, že kongres rokuje o jeho odvolaní, jeho súperi zrejme nemajú na odvolanie dostatok hlasov. Na kongres prišlo 220 delegátov z 332 pozvaných. Na odvolanie Freša je potrebných približne 200 hlasov.

Frešo sa postaví pred delegátov, bude čeliť odvolaniu

Niečo viac ako dva roky po nástupe do funkcie predsedu SDKÚ-DS bude dnes Pavol Frešo čeliť návrhu na odvolanie. O jeho budúcnosti v kresle straníckeho šéfa rozhodnú delegáti mimoriadneho Kongresu SDKÚ-DS v Senici.

Návrh na odvolanie Freša sa dostal do programu kongresu po piatkovom (26.9.) predsedníctve. Zároveň padla dohoda, že po prípadnom Frešovom odvolaní bude nasledovať voľba nového lídra, ako aj podpredsedov strany a nového generálneho sekretára SDKÚ-DS.

Ak bude Frešo odvolaný, na jeho miesto bude kandidovať súčasný podpredseda strany Martin Fedor. Ten sa ešte tento týždeň postavil na tlačovej konferencii vedľa Freša a spolu oznámili, že Fedor bude v roku 2015 kandidovať na post volebného lídra. Dnes je to inak. "Neskrývame, že v strane je napätie a ak mám pomôcť zjednoteniu strany a jej posunu dopredu, tak v tom je moja ambícia," vysvetlil. Či má Fedor potrebnú podporu, nepovedal. "Som rád, že sme našli spoločnú reč na prezídiu," deklaroval.

Či bude kandidovať aj stranícky pokladník Ondrej Matej, ktorý svoj zámer uchádzať sa o líderstvo v SDKÚ-DS oznámil tento týždeň, jasné nie je. "Každý môže kandidovať," povedal podpredseda Viliam Novotný, ktorý stál pôvodne pri Matejovi.

Na mimoriadny kongres do Senice je pozvaných cca 320 delegátov, na Frešovo odvolanie sú potrebné tri pätiny hlasov. Medzi delegátmi majú zastúpenie jednotlivé kraje v pomere, ktorý zodpovedá výsledkom posledných parlamentných volieb. Najviac delegátov, 95, má Bratislavský kraj, do 40 delegátov má Prešovský kraj i Košický kraj, zvyšné kraje vysielajú približne po 30 delegátov.

Frešo na návrh na jeho odvolanie reagoval slovami, že o všetkom rozhodnú samotní delegáti. "Je to skôr špecifický problém, nie celkom zrozumiteľný voličom. Keby sme dali hlasovať voličom, tento návrh nezíska žiadnu podporu. Je to skôr návrh funkcionárov a vedie k tomu, že tento stav sa konzervuje," upozornil.

Pavol Frešo je presvedčený, že strana nemá byť orientovaná funkcionársky, ale volebne. "V dôvodoch na moje odvolanie nie je nič o volebných výsledkoch SDKÚ-DS. A moji súperi to veľmi dobre vedia," odkázal. Podľa jeho slov ak má byť strana orientovaná volebne, nájde sa dosť hlasov, ktoré odmietnu funkcionársky model. "Idem obhájiť SDKÚ-DS ako stranu, ktorú ľudia môžu voliť a má vzťah k voličom," dodal.

K zmenám by malo dôjsť aj na podpredsedníckych funkciách. Jedno z kresiel by mala obsadiť nová tvár v SDKÚ-DS, bývalá šéfka Rádia Expres Eva Babitzová. Je tiež zrejmé, že ak Frešo nebude odvolaný, Novotný z postu podpredsedu odstúpi. Na poste generálneho sekretára by mal skončiť Štefan Kužma. Jednou z úloh kongresu bude aj prijatie vyhlásenia k blížiacim sa komunálnym voľbám v novembri 2014.

Frešo potrebuje na udržanie vo funkcii presvedčiť len 24 delegátov 

Kritici lídra SDKÚ-DS Pavla Freša potrebujú na jeho odvolanie získať cca 200 hlasov delegátov. Na mimoriadny kongres totiž prišlo 223 delegátov z 332 pozvaných, pričom na odvolanie predsedu strany sú potrebné tri pätiny hlasov zo všetkých, teda aj neprítomných účastníkov kongresu.

Ak teda Frešo presvedčí zhruba 24 delegátov, ktorí nebudú za jeho odvolanie hlasovať, vo funkcii ostane. V takom prípade bude nasledovať rezignácia Viliama Novotného aj Ivana Štefanca na podpredsednícke funkcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu