Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bugár: Pravica sa stále nespamätala z pádu Radičovej vlády

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pravica sa do dnes podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára nespamätala z pádu vlády Ivety Radičovej. Ako povedal v úvodnom prejave na VIII. sneme strany v Bratislave, pravicová koalícia doplatila v roku 2012 na experimenty na politickej scény.

„Pád vlády Ivety Radičovej bol vysokou cenou za egoistické ciele našich kolegov v koalícii. Pravica sa do dnes z toho spamätáva,“ povedal s tým, že jeho strana na slovenskej politickej scéne pôsobí ako pokojná a rozvážna sila. Nemá síce bombastické preferencie, ale spôsobí na prospech SR. Zároveň zdôraznil, že Most-Híd sa od svojho vzniku riadi štyrmi hodnotami. „Zodpovednosť, konštruktívny prístup, spolupráca, hľadanie kompromisov,“ uviedol Bugár.

Bugár zdôraznil, že ak sa raz človek dostane do politiky, len ťažko môže bez nej vydržať. „Zostať však v politike s čistým štítom, môže iba vtedy, keď zostanete pri zemi. Jediným merítkom je podpora voličov. Dovtedy zotrvám v politike, kým budem cítiť podporu a akceptovanie voličov,“ vyhlásil s tým, že stranu chce doviesť do parlamentných volieb do roku 2016. Bugár sa dnes opätovne uchádza o zvolenie za predsedu. 

Slovensko potrebuje podľa Bugára okrem konzervatívnych a liberálnych strán aj silnú občiansku stranu. „My sa za ňu považujeme. Máme čo občanom ponúknuť. Most-Híd bude naďalej čitateľný,“ sľúbil Bugár. Podľa neho strany musia vrátiť občana do centra pozornosti. „Uvedomujeme si nutnosť spolupráce. Základom občianskej spoločnosti je spolupráca. Vydali sme sa na budovanie občianskej strany,“ zdôraznil. 

Bugár v prejave zároveň pripomenul obdobie, kedy stranu zakladal. „Pred piatimi rokmi začali ožívať extrémistické sily, narastalo napätie medzi Slovákmi a Maďarmi, protimaďarské a protirómske nálady boli povýšené na úroveň vlády a parlamentu,“ konštatoval. Podľa neho len dôsledné dodržiavanie hodnôt, ktoré Most-Híd sleduje, môže pomôcť odbúrať takéto predsudky. Podľa neho nacionalistické vášne však ani dnes neobchádzajú slovenskú politiku. 

Na sneme je 108 prítomných delegátov zo 117 pozvaných. Okrem nich na snem Most-Híd prišli aj predsedovia pravicových strán - predseda KDH Ján Figeľ, predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo a predseda Siete Radoslav Procházka. Bugár poďakoval Figeľovi a Frešovi za pomoc pri vstupe Most-Híd do Európskej ľudovej strany. Na sneme rokujú delegáti v slovenčine i maďarčine. Na tlmočenie používajú tlmočnícke zariadenia. Podľa Bugára je to pravidlo od vzniku strany, že každý hovorí materinským jazykom. 

Strana Most-Híd má dnes predstaviť vo vedení nové tváre. Mená však tají. Predsedom aj po VIII. sneme má zostať Béla Bugár. Podpredseda strany László Solymos neočakáva, že Bugár bude mať protikandidáta. Svoje posty by si mali obhájiť aj súčasní podpredsedovia. Dnes nimi sú okrem Solymosa, Zsolt Simon, Ivan Švejna a Lucia Žitňanská. Podľa stanov podpredsedov navrhuje predseda strany. Podľa Solymosa nové tváre by sa mali objaviť v predsedníctve a republikovej rade. Delegáti majú na sneme odsúhlasiť zmenu podnázvu. Most-Híd sa zmení zo strany spolupráce na občiansku stranu. 

Na sneme strana prijme víziu, ktorá bude základom činnosti, ale aj spolupráce s ostatnými stranami. Občianska vízia 2016 je strategickým materiálom Mosta-Híd, pracovala na ňom skupina odborníkov, ktorí sa s predsedom a vedením strany venujú podstatným oblastiam politického a verejného života na Slovensku. „Vypracovanie vízie bolo správnym rozhodnutím. Bez vízie nebudeme vedieť robiť konzistentnú politiku a riešiť problémy občanov. Chcem, aby naše návrhy sledovali dlhodobé ciele,“ vyhlásil Bugár. 

V súčasnosti Most-Híd viac ako 250 základných organizácií v 38 okresoch a viac ako 5 500 členov. Má tiež aktívnu mládežnícku a ženskú organizáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu