Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vojnové siroty dostanú jednorazové odškodnenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vojnové siroty sa dočkajú finančného odškodnenia. Parlament dnes 80 hlasmi schválil zákon o poskytnutí jednorazového finančného príspevku vojnovým sirotám z dielne poslancov Smeru-SD Viliama Jasaňa a Ľubomíra Petráka.

Odškodnené dostanú deti tých, ktorí sa ako príslušníci československých zahraničných a spojeneckých armád, alebo ako účastníci domáceho protifašistického a protinacistického odboja v rokoch 1939 až 1945 zúčastnili na protifašistickom a protinacistickom boji za slobodu a demokraciu na Slovensku a následne padli či boli popravení.

Ak v národnom boji za oslobodenie padol alebo bol popravený jeden z rodičov, patrí sirote príspevok vo výške 2655,52 eura. V prípade oboch rodičov je to 3983,27 eura. Ak rodič zomrel na následky zranení utŕžené v protifašistickom boji za oslobodenie, štát vyplatí potomkovi 2655,52 eura. Odškodnenie by sa mohlo podľa predkladateľov dotknúť asi 400 ľudí.

"Dôvodom predloženia návrhu zákona o poskytnutí jednorazového finančného príspevku tzv. vojnovým sirotám, je zámer učiniť zadosť spravodlivosti vo vzťahu k deťom účastníkov protifašistického a protinacistického odboja," odôvodňujú autori zákona. Priznávajú, že ich zákon bude mať v prípade schválenia negatívny vplyv na štátny rozpočet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu