Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čaplovič: Pellegrini sa môže zaviazať k vyššiemu rastu platov učiteľov

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) sa nemusí fixovať na záväzok svojho predchodcu Dušana Čaploviča o platoch učiteľov, pokiaľ jeho záväzok bude vyšší. Podpredseda Smeru-SD a exminister školstva Čaplovič to vyhlásil v súvislosti s medializovaným vyhlásením Petra Pellegriniho, podľa ktorého sa nechce fixovať na Čaplovičov záväzok ohľadom rastu učiteľských platov.

Pellegrini na margo rokovaní s odborármi poznamenal, že urobí všetko preto, aby učiteľské platy v nadchádzajúcich dvoch rokoch rástli, na záväzok Dušana Čaploviča sa však pri existencii zákona o dlhovej brzde fixovať nechce.

"Od roku 2012 sme prijali celý rad opatrení, ktoré zefektívňovali a reštrukturalizovali súčasnú školskú sieť, vrátane jej postupnej modernizácie a zvyšovania najmä tarifných platov pedagogických a odborných zamestnancov základných a stredných škôl v prenesených kompetenciách," reaguje Čaplovič. "Cieľ bol jasne stanovený, dosiahnuť takto v roku 2016 stav, aby priemerný plat týchto pedagógov a odborných zamestnancov dosiahol 1,2 násobok priemerného platu v národnom hospodárstve," dodáva.

Táto požiadavka bola podľa neho explicitne vyjadrená aj v Správe o stave školstva a systémových zmenách do roku 2020, prerokovanej a schválenej vo Výbore NR SR pre školstvo, vedu, mládež a šport a v Hospodárskej a sociálnej rade, tzv. tripartite. "Žiaľ, pre pretrvávajúci zásadný rozpor s ministerstvom financií, napriek ústretovým zmenám, nemohla byť predložená do vlády. Treba však povedať, že pri vyjednávaniach o platoch učiteľov pre roky 2013 a 2014, vždy sme našli v rezorte pochopenie u predsedu vlády a podpredsedu vlády a ministra financií," podčiarkol Čaplovič.

"Takto sme dosiahli, že prvýkrát od roku 2000 bol v roku 2013 vyšší priemerný plat pedagogických zamestnancov v originálnych a prenesených kompetenciách ako priemerná mzda v národnom hospodárstve," pripomenul.      

Dodal, že priemerný plat pedagogických a odborných zamestnancov v prenesených kompetenciách bol v roku 2013 vo výške 915 eur oproti 824 eur priemerného platu v národnom hospodárstve, čo znamená 1,11 násobok. "Ďalšie opätovné systémové zvýšenie tarifných platov sa uskutočnilo aj do roku 2014. Práve takýmito krokmi, a o tom som presvedčený, je možné do roku 2016 splniť môj záväzok a spomínaný cieľ. To je cesta pre roky 2015 a 2016, len treba mať odvahu a presvedčenie, že je to pre našu spoločnosť veľmi prospešné," vyhlásil Čaplovič.

Dodal, že k zvyšovaniu učiteľských platov došlo v rokoch krízy a finančnej konsolidácie. "Pevne verím, že to dokážeme i v období postupného hospodárskeho rastu, napriek existencii tzv. dlhovej brzdy. Len je treba prerozdeliť zdroje navrhovaného štátneho rozpočtu tak, aby Slovensko v rozpočtovaných výdavkoch na školstvo a vedu už nefigurovalo na chvoste EÚ. Vtedy sa už súčasný minister nemusí fixovať na môj záväzok, pretože ho bude môcť napĺňať vo väčšom objeme," uzavrel Čaplovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu