Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bárta: Arabskú jar neodštartovala túžba po demokracii, ale drahé potraviny!

Miroslav Bárta
Miroslav Bárta (Zdroj: čt 24)

BRATISLAVA - Euroatlantická civilizácia je v štádiu zostupu zo svojho vrcholu a na ceste k úpadku, tvrdí český archeológ Miroslav Bárta, ktorý skúma kolapsy dávnych civilizácií. Poukazuje pritom na viacero faktorov. „Najzásadnejšie znaky sú pokles vzdelanosti, strata informácií, nárast neproduktívnych výdavkov štátov, rast byrokracie, kolaps sociálnych systémov“, povedal Bárta v rozhovore pre TASR.

 Tieto faktory aj v minulosti signalizovali krízu civilizácií, či už to bola staroegyptská alebo rímska. Podľa Bártu sa aj v súčasnosti potvrdzuje teória, že spoločnosti v kríze zvykne postihnúť aj klimatická zmena, ktorou prechádza svet. Spôsobila napríklad aj vlnu nepokojov, zvanú Arabská jar.

„Tá bola dôsledkom obrovskej neúrody na Prednom Východe počas niekoľkých rokov. Vyvrcholila v roku 2010, keď boli vo svete nadmerné zrážky alebo sucho a ceny pšenice sa zvýšili o 100 percent na globálnom trhu. Všetky arabské krajiny masívne subvencujú ceny potravín vrátane chleba a ich obyvatelia začali byť pod obrovským ekonomickým a sociálnym tlakom“, zdôraznil Bárta.

Český vedec dlhodobo upozorňuje na to, že našu civilizáciu čaká kolaps a jeho zistenia zaujímajú aj českých politikov alebo armádnych činiteľov. „Kolaps nie je vyslovene negatívny jav. Naopak, je veľmi potrebný. Vďaka kolapsu sa môže systém reštartovať na základe nového nastavenia. Nejde teda o proces, kde by sa ľudia vzájomne vyhubili“, vysvetlil Bárta, ktorý si však myslí, že Európska únia by mala biť na poplach.

Upozorňuje pritom na riziko rozkladu zvnútra, pretože jej chýbajú ideály a jednotiaca myšlienka. „My sme vykorenení, stratili sme vieru  v čokoľvek. Myslím si, že smrťou sa všetko končí a väčšina ľudí žije štýlom po mne potopa. Nevieme, za čo chceme bojovať, nemáme spoločné ideály. Pokiaľ sa všetci nezamyslíme a nezačneme s tým niečo robiť, potom je koniec“, uzavrel Bárta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu