Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slovensko má novú hlavu štátu: Dav v Bratislave nadšene vítal prezidenta Andreja Kisku!

Nový prezident sa počas prechádzky stretáva s občanmi. Zobraziť galériu (22)
Nový prezident sa počas prechádzky stretáva s občanmi. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Veľký deň v histórii Slovenska! V poradí štvrtým prezidentom sa dnes stal Andrej Kiska - kandidát, ktorý vyhral voľby bez skúseností s politickou sférou, čím vytvoril precedens v celej Európe i vo svete. V kresle hlavy štátu nahradil desať rokov úradujúceho Ivana Gašparoviča.

18:00 Jednému mužovi z davu okolo Kisku sa nepáčilo, že má prezident okolo seba množstvo ochrankárov. Podľa jeho vyjadrenia by mal byť k občanom bližšie. "Keď chce byť dobrý prezident, tak by sa tohto ľudu nemal báť, ten mu neublíži," konštatoval.

17:16 Výmenu úradu sledovali spoza plota okolo paláca stovky ľudí. Bezdomovcom na obede podávali grilované kačacie prsia s listovým šalátom a pomarančovým filetom, hovädzí vývar s celestínskymi rezancami, hovädzí steak na domácich pečených šúľancoch so zelenou špargľou a omáčkou z modrej frankovky. Nechýbal ani dezert.

Andrej Kiska pri obede
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

16:20 Prvá pracovná návšteva prezidenta SR Andreja Kisku smeruje do Maďarska na Samit V4 + Nemecko. S ostatnými hlavami štátov sa v Budapešti stretne v pondelok 16. júna.

15:51 "Je to pekné od neho, že myslel aj na nás, na takýchto ľudí bez domova," povedal jeden z pozvaných bezdomovcov Dušan. Kiskovi osobne zaprial všetko dobré.

15:38 Po podávaní obeda si prezident dopraje chvíľu oddychu, než sa vyberú na Devín položiť vence k pamätníku venovenému obetiam Železnej opony.

15:22 Kresťanské cirkvi na Slovensku želajú novému slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi, aby mal načúvajúce srdce či správne rozlišovanie dobra a zla. 

15:07 Zástupkyňa Rómov Agnes Horváthová si myslí, že práve od Kisku by mal vyjsť jasný signál, že Slovensko je multikultúrna krajina a menšiny sú rovnocennými obyvateľmi SR. "Verím, že bude napomáhať aj tomu, aby sa zmenšovala priepasť, ktorá je v súčasnosti medzi rómskou komunitou a majoritnou spoločnosťou," povedala Horváthová.

Záhrada Grasalkovičovho paláca pripravená
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:58 Na obed v Prezidentskom paláci sa teší aj bezdomovec a známy predavač časopisu Nota Bene z križovatky na Račianskom mýte v Bratislave Ivan Orolín. Jeho pravidelným odberateľom časopisu je napríklad aj Ivan Gašparovič.

14:52 Prezidentský pár sa presunul do záhrady Grasalkovičovho paláca, kde sa Kiska chystá podávať obed bezdomovcom, seniorom z opatrovateľských domov a mladým, ktorí vyrastali v detských domovoch. Túto tradíciu zavádza ako prvý!

14:44 Prezident Andrej Kiska sa chystá v nadchádzajúcom týždni hovoriť o justícii a navštíviť ľudí v Košiciach a Banskej Bystrici. "Chcem byť medzi ľuďmi čo najviac, hovoriť s nimi o ich problémoch a pýtať sa kompetentných, ako ich chcú riešiť," povedal Kiska.

14:35 Pred prezidentským palácom ho víta nastúpená čestná stráž a novinári. S prvou dámou Kiska pózuje pred palácom, vypočuli si hymnu.

Prezident SR s prvou
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:27 Kiska opustil Katedrálu Sv. Martina a presúva sa na Hodžovo námestie.

14:19 Bohoslužba na počesť nového prezidenta sa pomaly končí, opäť v sprievode hudby. Kiska sa presunie do prezidentského paláca, kde mu Gašparovič symbolicky odovzdá úrad.

14:06 Ľudia sa na novú hlavu štátu pozerajú s nádejou. "Ja si myslím, že to bude konečne prezident, ktorý bude reprezentovať túto republiku hlavne slušnosťou," uviedol Michal z Prešova. Ako dodal, vie, že prezident nemá veľké kompetencie, ale verí, že Kiska sa popasuje najmä s korupciou. "Verím v neho," dodal.

13:55 Politológovia považujú Kiskov príhovor za umiernený a všeobecne ústretový. Kiska podľa nich v príhovore "priateľsky podal ruku".

13:45 Andrej Kiska sa narodil 2. februára 1963 v učiteľskej rodine. Je druhýkrát ženatý a má 4 deti. Dcéra so synom ho doprevádzali aj po ceste na bohoslužbu.

Deti nového prezidenta SR
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:33 Spevácky zbor vystupuje na úvod Te Deum.

13:30 Andrej Kiska sa už nachádza v Katedrále Sv. Martina, kde čaká na začiatok ekumenickej pobožnosti.

13:27 "Sľub, ktorý som práve zložil, a silný mandát občanov, ktorý som dostal, sú záväzkom, ktorý si budem uvedomovať každý jeden deň môjho funkčného obdobia," povedal vo svojom prvom prezidentskom príhovore Andrej Kiska.

13:15 "Aj ty si Andrej? Možno tiež raz budeš prezident," vtipkoval prezident s malým chlapcom, ktorý mu podal ruku. Prišlo aj na skandovanie "Andrej! Andrej!" alebo "Gratulujeme, pán Kiska!". 

Nový prezident sa počas
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:05 Nový slovenský prezident Andrej Kiska dáva rozhovory médiám, zastavujú ho desiatky ľudí, aby sa s ním mohli porozprávať. Symbolicky aj v skutočnosti ho počas jeho púte sledujú občania.

12:55 Prezidentova prechádzka centrom mesta prilákala viacerých zahraničných turistov, ktorí sa pristavovali pri ľuďoch a pýtali sa, čo sa tu deje.

12:47 "História si bude Ivana Gašparoviča pamätať ako prezidenta všetkých občanov," vyhlásil predseda Národnej rady SR Pavol Paška.

12:38 Vojenská prehliadka sa skončila, Kiska s najvyššími predstaviteľmi sa presúvajú do Katedrály Sv. Martina na ekumenickú pobožnosť Te Deum.

12:31 Nový prezident Slovenskej republiky je aj najvyšším veliteľom ozbrojených síl. Hneď pred vchodom do Reduty ho na Mostovej ulici čakali nastúpené jednotky.

12:27 Politici postupne opúšťajú Redutu. Pešo sa presunú cez Hviezdoslavovo námestie.

Nový prezident SR Andrej
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:22 Paška gratuluje Kiskovi ku sľubu a želá mu, aby dokázal naplniť svoje predsavzatia. Ukončil slánostnú schôdzu NR SR.

12:02 Paška požiadal Kisku o inauguračný príhovor. Zdôrazňuje v ňom svoju nestrannosť a nestranníckosť, apolitickú minulosť.

11:58 Andrej Kiska zložil sľub. Máme nového prezidenta! Hymnu prerušujú salvy na jeho počesť.

11:52 Vošiel Andrej Kiska a sadol si zatiaľ do prvého radu ku svojej budúcej prvej dáme. Pavol Paška začal prednášť svoj príhovor. Víta prítomných a ďakuje Ivanovi Gašparovičovi za jeho profesionalitu a ľudskosť.

Inaugurácia Andreja Kisku
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:50 Famfáry vítajú Ivana Gašparoviča s manželkou, ktorá ostáva sedieť v prvom rade. Posledné minúty svojho "prezidentovania" Gašparovič postojí pri predsedovi NR SR.

11:47 Uličkou medzi hosťami prešli už aj Ivetta Macejková s Pavlom Paškom. Za nimi kráčajú členovia čestnej stráže s vyznamenaniami, ktoré dnes odovzdajú novému prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

11:45 Prichádza čestná stráž ozbrojených síl SR s vlajkami. Inaugurácia sa začal v sprievode hudby.

Sála je zaplnená, dorazil
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:42 Kisku vítali pred Redutou desiatky ľudí potleskom.

11:40 Tesne po ňom prišlo auto, ktoré priviezlo najočakávanejšiu osobu dnešného dňa - Andreja Kisku. Vo vnútri už sa nachádza väčšina poslancov NR SR, ako aj politických osobností vrátane neúspešného kandidáta na prezidenta a súčasného premiéra Roberta Fica. Ten prišiel bez manželky.

11:38 Pred Redutu prišiel úradujúci prezident Ivan Gašparovič aj s manželkou. Čaká ho už len posledných pár minút vo svojej finkcii.

Sála je zaplnená, dorazil
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Zvolený prezident SR Andrej Kiska zložil sľub predpísaný Ústavou SR do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej. Následne vystúpil s približne dvadsaťminútovým inauguračným prejavom.

V záhrade paláca bude Kiska podávať obed ľuďom bez domova, seniorom využívajúcim opatrovateľské služby a mladým ľuďom, ktorí vyrastali v detských domovoch.

Na večernú slávnostnú recepciu prídu aj ocenené Biele vrany, rodiny z Dobrého anjela a zdravotníci či celosvetovo úspešní študenti. 

Inaugurácia prezidenta Andreja Kisku dnes spôsobí v Bratislave výluku niektorých električiek a čiastočné obmedzenie dopravy. 

Po desiatich rokoch dnes končí vo funkcii prezidenta Ivan Gašparovič. Ako avizoval, definitívne tiež odchádza z politiky. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu