Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rodičovský príspevok chce Kaník vyplácať len do štyroch detí

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec NR SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) navrhuje, aby štát vyplácal rodičovský príspevok len do štyroch detí. Súčasne navrhuje zvýšiť rodičovský príspevok pre pracujúce rodiny z terajších 203,2 eura na 220 eur.

Na rodičovský príspevok v plnej výške by pritom mali mať podľa Kaníkovho návrhu nárok len tí rodičia, z ktorých aspoň jeden bol nemocensky poistený, teda zamestnaný dohromady aspoň 270 dní, alebo aby aspoň dve tretiny tohto času, teda 180 dní bol zamestnaný, čiže nemocensky poistený, a zvyšných 90 dní vykonával aktivačnú činnosť.

Tieto návrhy sú súčasťou návrhu novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú predložil do parlamentu Kaník spolu so straníckym kolegom Viliamom Novotným. Diskusiou k právnej norme otvoria poslanci 10. deň 33. schôdze Národnej rady SR. Podľa návrhu poslanca za SDKÚ-DS by sa mal zvýšiť aj príspevok pri narodení prvého až tretieho dieťaťa, a to zo súčasných 829,86 eura na 900 eur.

Popri tom však navrhuje, aby na tento príspevok mali nárok len tí rodičia, z ktorých aspoň jeden bol nemocensky poistený, teda dohromady zamestnaný aspoň 270 dní, alebo aby aspoň dve tretiny tohto času, teda 180 dní bol zamestnaný, čiže nemocensky poistený a zvyšných 90 dní vykonával aktivačnú činnosť.

Kaník chce tiež ľudí poberajúcich dávky v hmotnej núdzi viac motivovať k hľadaniu si práce. Opozičný poslanec navrhuje, aby sa podiel príjmu, ktorý sa nezapočítava do príjmu pri posudzovaní nároku na dávky v hmotnej núdzi, zvýšil zo súčasných 25 na 40 percent.

Parlament v úvode dňa prerokuje aj novelu Zákona o zdravotnom poistení, podľa ktorej by členovia volebných komisií nemuseli zo svojej odmeny platiť zdravotné odvody. Novotný a Kaník, ktorý návrh predložili, upozorňujú, že od 1. januára 2013 sa za príjem zo závislej činnosti považuje aj odmena za výkon funkcie predsedu, člena a zapisovateľa volebnej komisie, predsedu, člena a zapisovateľa komisie pre referendum a sčítacieho komisára.

„Táto zmena v praxi spôsobila nemalé komplikácie, keďže okrem povinnosti uhradiť daň priniesla aj povinnosť zaplatiť z týchto odmien poistné na zdravotné poistenie. Samosprávy tak musia na jeden deň konania volieb nahlasovať do zdravotných poisťovní desaťtisíce členov volebných komisií a zároveň ich deň po voľbách zo zdravotných poisťovní odhlásiť,“ vysvetlil Novotný.

Tento problém sa prejavil vo voľbách do VÚC, kedy pre poistné vo výške 1,58 eura za člena volebnej komisie boli samosprávy po celom Slovensku zavalené úplne zbytočnou administratívou. Tento problém sa opakoval aj v dvoch kolách prezidentských volieb, dodal poslanec SDKÚ-DS.

Novela preto navrhuje vyňať odmeny za výkon funkcie predsedu, člena a zapisovateľa volebnej komisie, predsedu, člena a zapisovateľa komisie pre referendum z príjmov zo závislej činnosti, z ktorých je potrebné platiť poistné na zdravotné poistenie. Zjednotil by sa tým výber poistného do zdravotných poisťovní s výberom odvodov sociálneho poistenia, keďže za členov volebných komisií sa už v súčasnosti neplatia odvody do sociálneho poistenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu