Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čaplovič chce so šéfom KSK riešiť prípad prepusteného učiteľa

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister školstva Dušan Čaplovič sa má v apríli stretnúť so šéfom Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenkom Trebuľom a riešiť s ním prípad prepusteného učiteľa Ota Žarnaya.

Čaplovič to povedal v piatok (28. 3.), keď v Deň učiteľov ocenil 91 pedagógov a pracovníkov v školstve. Žarnay na zozname ocenených nebol. Minister povedal, že ich na ocenenie navrhovali riaditelia, rady školy či samotní žiaci a on nemôže zasahovať do samosprávy škôl.

„Mám sa v apríli stretnúť s predsedom Košického samosprávneho kraja, napísal som mu list. Chceme si tieto veci vydiskutovať a vyriešiť,“ povedal Čaplovič. Na druhej strane hovorí, že minister školstva zodpovedá za legislatívu a za prerozdeľovanie zdrojov.

Za personálnu politiku v školách nesú zodpovednosť zriaďovatelia a riaditelia. Žarnaya prepustili z Obchodnej akadémie Polárna v Košiciach vlani oficiálne z organizačných dôvodov po tom, keď sa ako predseda rady školy zaujímal o právne služby, za ktoré škola platila mesačný paušál. Strednú školu zriaďuje KSK. Riaditeľ obchodnej akadémie odmieta, že by prepustenie Žarnaya súviselo s právnymi službami.

Financovaním na OA Polárna v rokoch 2010-2013 sa zaoberala aj kontrola Útvaru hlavného kontrolóra KSK. Tá konštatovala nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami v celkovej výške 79.000 eur. Kontrolóri zistili, že na právne služby škola minula neefektívne 12.000 eur.

Okrem toho mal byť pri výbere advokátky porušený zákon o verejnom obstarávaní. Vedenie školy výsledky kontroly odmietlo. Poslanci zastupiteľstva VÚC správu vzali na vedomie. V súvislosti s výsledkami kontroly podali trestné oznámenie Žarnay a poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Ján Mičovský.

Ten pred vyše dvoma týždňami hovoril s ministrom o Žarnayovom prípade. „Pán minister mi sľúbil, že si oficiálne vyžiada podklady z kontroly na OA Polárnej. Povedal, že hneď, ako sa s nimi zoznámi, bude konať,“ povedal dnes poslanec.

Na druhej strane Čaplovič podľa Mičovského povedal, že nemôže garantovať návrat prepusteného učiteľa na svoje miesto, keďže ako šéf rezortu nemôže zasahovať do fungovania školy. „Čo sa týka vyznamenania pána Žarnaya nevidel žiadnu prekážku. Sľúbil  mi, že ho rozhodne ocení. Je prekvapivé, že nevyužil Deň učiteľov, ale nemôžem tvrdiť, že povedal, že to bude práve pri tejto príležitosti,“ dodal poslanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu