Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ROZHOVOR s Alojzom Hlinom: Láskou a vôľou sa strana financovať nedá!

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Máme tu novú politickú stranu! Jej šéfom bude nezaradený poslanec Alojz Hlina, ktorý chce skončiť hru na ľavicu a pravicu. Tvrdí, že ozajstná politika je drina a práve toto bude jej cieľom. Nemáme sa tešiť na žiadne marketingové kúzla, ale tvrdú prácu. Chystá sa protestovať a chrániť občanov. Prezradil tiež, že do tímu chce priviesť Messiho a Ronalda!

Pán Hlina, prečo by mal človek voliť práve Vašu stranu?

Na Slovensku máme jednu konzervatívnu stranu, jednu liberálnu stranu a čoskoro budeme mať aj jednu stredovú stranu, tú našu. Okrem toho máme na Slovensku "milión" stredopravých strán, z ktorých niektoré sú absolútne úlety, niektoré len projekty. A aby som nezabudol na Slovensku máme aj stranu kaviárových socialistov, ktorá aktuálne vládne. Volič má teda možnosť si vybrať a ak odmieta tú hru na pravicu a ľavicu, ktorá je v skutočnosti len určitým divadlom, tak ako to povedal jeden súčasný filozof: rozdiel medzi pravicou a ľavicou v modernej Európe je ako rozdiel medzi Coca-colou a Pepsi Colou, môže si vybrať práve našu stredovú stranu. Ak volič bude chcieť stredové riešenie, bude mať možnosť voliť prvú, jedinú a skutočne stredovú stranu na Slovensku.

Ako sa bude strana volať? Čo má symbolizovať názov?

Bude mať jednoduchý a ľahko zapamätateľný názov Občania.

Máte už ulovené nejaké známe meno?

Čo je známe meno? Obstarožná speváčka? Bývalý hokejista? Tento spôsob zostavovania kandidátok – dream teamu je, žiaľ, v našich končinách funkčný, ale nepoctivý pre skutočnú politiku. Tento typ známych mien si môžete dať na kandidátku pár mesiacov pred voľbami a to len kvôli efektu. Skutočná politika je drina. Rovnako nemôžete zostavovať tím tak, že všetci hrajú hrotových útočníkov. V dobrom teame máte obranu, zálohu, ľudí, ktorí síce nerobia reklamu na tenisky, ale jedenástka bez nich by bola nefunkčná. Zostavíme funkčný tím.

Koho chcete osloviť zo známych tvárí? Alebo akú známu tvár chcete priviesť do politiky?

Blížia sa majstrovstvá sveta vo futbale, preto ostanem v športovej terminológii. Privedieme do politiky Messiho, Ronalda, ale aj Iniestu a ďalších. Častokrát, tí najlepší začínali skromne a postupne sa vypracovali, keď dostali šancu. Žiaľ, v slovenskej politike, ak aj boli Messi a Ronaldo, teraz sú z nich už Pelé a Beckenbauer. Zopár slušných, dobrých hráčov je stále v našej politike niekoľko aj v súčasnosti. Nikdy nebudem točiť obľúbenú a obohratú pesničku niekoho, že všetci politici sú zlodeji a zaslúžia si kopanec do zadku, dokonca po prípadnom odchode z politiky kopance dva. My urobíme všetko preto, aby sme do slovenskej politiky priviedli ľudí, ktorí budú Messim, Ronaldom, Iniestom.

Budú Vaši spolustraníci odborníci či obyčajní ľudia z davu?

Nesúhlasím s tým, keď niekto povie, že politik má byť úzko profesný, najlepšie atomový fyzik, neurochirurg alebo minimálne právnik. Politik má mať schopnosť analyzovať a následne syntetizovať. Musí byť senzitívny a musí mať svoje politické hodnotové vybavenie, ktoré z neho robí konzervatívca, liberála, socialistu alebo stredového politika. V dobe Googlu žiadajte od politikov viac ako len to, že rozumie nejakej úzkej oblasti, resp. údajne rozumie nejakej oblasti.

Jeden poslanec v parlamente uviedol svoju faktickú poznámku s tým, že on v parlamente vystupuje len ku témam, ktorým rozumie. Čo sa pamätám, tak za tie dva roky, čo pôsobím v parlamente, vystúpil druhý krát. To znamená, že toho, čomu rozumie, veľa nie je. Vrátim sa k otázke: Budeme mať dobre zostavený tím.

Ako chcete financovať novú stranu? Kto bude Vašim sponzorom?

Stranu chceme financovať z peňazí, samozrejme. Láskou a vôľou niečo zmeniť sa politická strana financovať nedá. Peniaze buď máte, alebo Vám ich niekto daruje alebo si ich požičiate. Ak ste za 25 rokov od revolúcie nezarobili toľko, aby ste mohli čosi vložiť do politiky, tak by ste asi nemali spoluzakladať stranu. Žiaľ, aj to je tragédiou slovenskej politiky, že ľudia, ktorí sa nevedeli vlastným pričinením a vlastnými rukami postarať o svoju rodinu išli do politiky a tam „splietajú“ o tom, že sa chcú postarať o občanov tejto krajiny. Potom to tu tak vyzerá.

V prípade, že na to, aby ste si objednali pár billboardov potrebujete upísať svoju dušu niekomu, komu následne musíte byť nadlho vďačný a zaviazaný, radšej do politiky nechoďte.

Samozrejme, dobrá strana vytvorí následne také podmienky, že môže do politiky ponúknuť aj ľudí, ktorí nemajú svoje peniaze na to, aby ich dali do politiky, ale sú osobnosťami a ich pôsobenie v politike bude pre spoločnosť prínosom a po ich ukončení politickej dráhy sa nestane to, čo sa stávalo, že do politiky prišli ako chudobní učitelia a odchádzali ako bohatí podnikatelia. A to, že majú podnikateľský talent, zistili až v parlamente.

Čo hovoríte na vysvetlenie financovania prezidentskej kampane Radoslava Procházku?

Zatiaľ nekomentujem ...

Chcete sa vyhnúť podobnému trapasu s Vašou stranou?

Áno.

Hovorili ste o „hodnotovej báze – základe“. Aký bude? Budete konzervatívci, liberáli, ľavičiari alebo pravičiari? Koho chcete primárne osloviť?

Ľudí tejto krajiny. Občanov Slovenska, ktorí chcú od politikov výsledky.

Nebudú si Vás ľudia podvedome spájať s protestnou stranou? Aj takú tu už máme – OĽaNO.

Skôr budeme stranou, ktorá robí protesty ako protestnou stranou. Všimnite si, koľko politikov denne a donekonečna omieľa, čo všetko pre Vás robia a urobia, keď ich tam zvolíte. Niektorí však už v tom čase majú pripravenú výhovorku, prečo to, čo sľubovali nemôžu realizovať. Preto, lebo ... Rečniť je ľahko, urobiť niečo náročnejšie. Ak raz bude voličov zaujímať skutočná práca a nie sladké reči, tak sa vôbec nebojíme.

Ja sám osobne som urobil, resp. pomohol urobiť viac protestov, akcií, happeningov, návrhov zákonov, zmien a vystúpení ako zopár niektorých parlamentných strán dokopy. A mám aj výsledky. Rovnako verím, že s tímom pracovitých a presvedčených ľudí v rámci našej strany budeme mať ešte lepšie výsledky.

Čiže, áno. Budeme stranou, ktorá protestuje. To znamená, že budeme protestovať, niečo robiť, poukazovať na problém a dokopávať kompetentných k tomu, aby to zmenili. A keď sa to po voľbách postaví tak, že budeme mať možnosť meniť stav a situáciu na Slovensku priamo, budeme to aj robiť, to môžem sľúbiť.   

Na Slovensku máme veľa politických strán. Od liberálov, národniarov, konzervatívcov, až po socialistov. Čím chcete byť iný?

Čiastočne zodpovedané v predchádzajúcej odpovedi, len doplním, že ak volič bude chcieť konzistentných, predvídateľných, zodpovedných a vytrvalých politikov s výsledkami, bude môcť s pokojom voliť stredovú stranu Občania.

Hlasovali ste za ústavnú novelu KDH a Smeru o zmenách justície a doplnení jednej vety do definície manželstva. Ich dohoda bola široko vnímaná ako politický obchod. Vám to nevadilo?

Ak by SMER vydal signál, že chce do ústavy dostať, že manželstvo je akýkoľvek zväzok dospelých ľudí, našiel by ochotného partnera na presadenie tejto agendy.

Ak by SMER chcel do ústavy dostať to, že iným jazykom ako štátnym má byť uvedený názov aj mestského úradu v Detve, tiež by našiel ochotného partnera.

Ak by chcel SMER do ústavy vložiť, že chaos je našou základnou hodnotou, aj na toto by v parlamente našiel partnera.

Smer vyslal signál, že chce meniť ústavu a meniť ju chce tak, ako bude zmenená a na to našiel partnerov.

Nemám najmenší problém zahlasovať za to, že manželstvo je zväzkom muža a ženy. To, že je to v ústave, je úplne v poriadku aj vzhľadom k tomu, aké sú tendencie v súčasnom svete. Voda je voda, vzduch je vzduch, manželstvo je manželstvo. Odteraz, ak by chcel niekto manželstvom nazývať aj vzťah dvoch mužov, musel by vyhrať voľby, zoskupiť 90 hlasov, predstúpiť za rečnícky pult v NR SR a odôvodniť, prečo môže manželstvo byť aj vzťah muža a muža. Nech sa páči. Som zvedavý na to odôvodnenie.

Nahlas kritizujete Smer, teraz ste ich podporili. Čo z toho majú budúci voliči vyčítať?

Nepodporil som SMER. Podporil som zmenu v ústave. Kritizujem a budem kritizovať SMER. A naďalej to budem robiť a to tak, aby na konci bol výsledok.

Výsledkom nie je samoúčelná kritika, ale „dokopanie“  SMER-u k tomu, aby zmenil zlé zákony. Podarilo sa mi tým rôznym „šaškovaním“ ako by niekto nazval moje pôsobenie v parlamente, dokopať SMER k viacerým zmenám a krokom.

 Na konci volebného obdobia urobím odpočet. Som zvedavý na odpočty mojich kolegov.

Čo by ste robili inak ako Smer, keby ste boli vo vláde?

SMER nie sú socialisti. To treba povedať ako prvé. SMER sú kaviároví socialisti. Hodujú za veľkým stolom, napchávajú sa kaviarom, langustami, drahým vínom. Mliaskajú tak, že to počuť až do parlamentu. Sem-tam niekoho pošlú von, aby utrápeným výrazom pred kamerami povedal, ako im záleží na blahu občanov. Žiaľ, naši ľudia im to veria.

Skutočných socialistov je v SMER-e úboho málo a nemajú dokopy na nič vplyv. Jedným z našich hlavných hesiel bude: Občania, ochránime Vás. Pre tých, ktorých to zaujíma hlbšie, odporúčam našu stránku www.občaniasr.sk, na ktorej nájdu aj náš tvoriaci sa programový dokument pod názvom Manifest občana.

Na Vašu adresu padli už prvé uštipačné poznámky. Vraj si máte ako pravú ruku vymenovať kozu zo salaša. Čo by ste odkázali kritikom?

Takým kritikom? Nič.

Parlamentné voľby sú tu o dva roky, koľko si trúfnete mať percent?

Nepôjdeme do volieb 2016 samostatne kvôli tomu, aby sme nehazardovali s hlasmi. Pôjdeme do volieb s niekým, s kým sa bude dať urobiť korektná dohoda o predvolebnej a následnej povolebnej spolupráci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu