Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nie je možné akceptovať výsledky referenda na Kryme,tvrdí Šebej

František Šebej
František Šebej (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec NR SR a predseda parlamentného zahraničného výboru František Šebej (Most-Híd) vyhlásil, že nie je možné akceptovať výsledky referenda o pripojení ukrajinského polostrova Krym k Rusku.

Podľa jeho slov sa Rusko prihlásilo k svojej najtemnejšej minulosti, uvádza sa v tlačovej správe, ktorú poskytol hovorca strany Most-Híd Gabriel Gilányi. Poslanci sa dnes na 33. schôdzi parlamentu zaoberali aj aktuálnou situáciou na Ukrajine. "Vďaka Rusku stojíme na pokraji veľmi vážneho konfliktu, ktorý môže znamenať svetovú katastrofu," vyhlásil poslanec.

Predseda Zahraničného výboru NR SR okrem iného upozornil na to, že Rusko môže v svojich imperialistických snahách pokračovať. "Môžeme mať úplne oprávnené obavy, že územné ambície Ruska sa Krymom nekončia. Toto nie je okamih reagovať váhavo, bojazlivo a s veľkou mierou opatrnosti,“ vyhlásil Šebej, podľa ktorého máme teraz dočinenia s prebudeným ruským imperializmom, ktorý v sebe nesie znaky akejsi "novej verzie temného národného boľševizmu“. Tu nie je podľa neho miesto pre individuálne slobody, pre slobodu slova a tlače či pre politické slobody.

Poslanec strany Most-Híd vysvetlil aj to, prečo referendum o pripojení Krymu k Rusku nemôže byť uznané ako platné. "Všetky správy spravodajcov, ktorí tam boli, hovoria, že tí, čo boli proti pripojeniu Krymu k Rusku, boli hrubým násilím umlčaní. Referendum, ktoré sa uskutoční pod hlavňami samopalov a tankov, na ktoré dávajú pozor vojaci cudzieho štátu bez označenia, ktorí tam prišli ako banditi, také referendum jednoducho nemôže byť platné," povedal s tým, že čo sa výsledkov referenda týka, " je jednoducho absurdné a nepredstaviteľné, aby si 97 percent ľudí v ktorejkoľvek krajine želalo to isté v ten istý okamih. A aj keby boli tie výsledky hneď platné a pravdivé, referendum nemôže platiť, pretože sa neuskutočnilo za slobodných podmienok“.

Slovenský parlament v utorok 18. marca odsúdil porušovanie medzinárodného práva zo strany Ruskej federácie voči územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny. Parlament tiež neuznal referendum o pričlenení Krymu k Ruskej federácii, pretože sa uskutočnilo v rozpore s Ústavou Ukrajiny. "Slovenská republika považuje toto referendum za neplatné," uvádza sa vo vyhlásení Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) k situácii na Ukrajine, ktorú v utorok schválili poslanci NR SR.

Ruský prezident Vladimir Putin a predstavitelia krymského separatistického vedenia v utorok spečatili snahy o pripojenie polostrova k Rusku. Podpisu predchádzalo víkendové referendum, ktoré potvrdilo záujem Krymčanov o takýto krok, hoci podľa ukrajinskej vlády a Západu bolo nezákonné. Putin počas utorňajšieho vystúpenia zopakoval názor, že na Ukrajine momentálne nie je legitímna vláda a výmena moci bola pučom spojeným s vraždami a terorizmom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu