Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Diskusie o justícii a rodine v NR SR pokračujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Diskusiou k ústavnej novele o zmenách v justícii a ochrane manželstva bude dnes pokračovať štvrtý deň 33. schôdze Národnej rady SR. Poslanci rozprave k právnej norme Smeru-SD a KDH venovali celý štvrtok s výnimkou popoludňajšej Hodiny otázok. Novela oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR, mení spôsob kreovania súdnej rady, dáva predsedovi súdnej rady právo podávať zákony o justícii na ústavný súd a ochraňuje manželstvo v ústave.

Vládny Smer-SD na čele s Robertom Ficom vedie proti svojmu súperovi v prezidentských voľbách Andrejovi Kiskovi najšpinavšiu kampaň v dejinách Slovenska. V parlamentnej rozprave to vo štvrtok večer povedal nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

"Aby sa zapojil štátny aparát do prezidentskej kampane, do vyrábania kompromitujúcich materiálov na protikandidáta, to považujem za také neuveriteľné bahno, takú neuveriteľnú žumpu, do ktorej túto krajinu vediete, že si myslím, po týchto voľbách tá krajina bude kvôli vám iná," konštatoval Lipšic. 

Ústavný návrh Smeru-SD a KDH o justícii a ochrane manželstva podľa Lipšica súvisí výlučne s prezidentskými voľbami. "Ide vám o veľa, ide vám o začiatok možného konca, ale v každej situácii by mali byť nejaké limity," vysvetlil exminister spravodlivosti. Premiér Robert Fico ako aj vládny Smer robia podľa neho pre víťazstvo svojho lídra všetko, bez akýchkoľvek zábran.

"Existujú vážne podozrenia, že sú zneužívané štátne orgány, policajný zbor, spravodajská služba, súdnictvo na vyrábanie akýchkoľvek materiálov, ktoré budú proti jednému kandidátovi, to na Slovensku nebolo v takej dimenzii, v tejto forme ani za vlády Vladimíra Mečiara," zdôraznil Lipšic.

"A je to škoda, lebo ani prezidentský úrad by za to nemal stáť. Vám za to stojí čokoľvek, nemáte absolútne žiadne zábrany," doplnil. 

Ak Fico v prezidentských voľbách prehrá, "a ubezpečujem vás, že prehrá", Smer-SD v máji podľa Lipšica neodhlasuje navrhnuté zmeny. KDH podľa opozičného poslanca vládna strana podvedie rovnako, ako sa to stalo viackrát v minulosti. Novela pomery v justícii nezlepší, ale naopak, myslí si Lipšic. Rovnako nevyrieši problémy rodín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu