Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Putin predložil parlamentu dohodu o pripojení Krymu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin v stredu predložil dohodu o návrate Krymu pod správu Moskvy na schválenie do parlamentu. Informuje tom agentúra Ria Novosti citujúca tlačový odbor zhromaždenia.

Tomuto kroku skôr počas dňa predchádzalo schválenie zmluvy ústavným súdom. Prezident tiež predložil návrh federálneho ústavného zákona, ktorý spraví z Krymu súčasť Ruska. Zákon dáva automaticky ruské občianstvo všetkým obyvateľom Krymu a oprávňuje ich čerpať ruské dôchodky a ďalšie sociálne benefity. Stanovuje tiež 13. september 2015 ako dátum regionálnych volieb do miestnych samospráv.

Putin a predstavitelia krymského separatistického vedenia spečatili snahy o pripojenie polostrova k Rusku dohodou v utorok. Podpisu predchádzalo víkendové referendum, ktoré potvrdilo záujem Krymčanov o takýto krok, hoci podľa ukrajinskej vlády a Západu bolo nezákonné. Udalosti vyvolali najvážnejší geopolitický rozkol medzi Ruskom a Západom od Studenej vojny.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského chargé d’affairs v Kyjeve Andreja Vorobjova, aby mu odovzdalo protestnú nótu v súvislosti s podpisom dohody. Putin počas utorňajšieho vystúpenia zopakoval názor, že na Ukrajine momentálne nie je legitímna vláda a výmena moci bola pučom spojeným s vraždami a terorizmom.

Ukrajina pripravuje plán na stiahnutie svojich vojakov z Krymu

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany poverila na svojom dnešnom rokovaní v Kyjeve vládny kabinet, aby vypracoval plán stiahnutia všetkých príslušníkov ozbrojených síl Ukrajiny z polostrova Krym. Informoval o tom tajomník rady Andrij Parubij.

Navyše rada podľa tlačovej agentúry DPA nariadila pripraviť vycestovanie Ukrajincov, žijúcich na Kryme, ktorí nechcú zostať ďalej na polostrove.

Ukrajinské ozbrojené sily a jednotky ministerstva vnútra boli uvedené do plnej bojovej pohotovosti.

Rada súčasne nariadila rezortu vnútra posilniť ochranu všetkých jadrových objektov na území Ukrajiny s cieľom minimalizovať hrozby ich zneužitia na teroristické účely.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu