Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gál navrhuje, aby sudcovia prišli o trestnoprávnu imunitu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Poslanec NR SR Gábor Gál (Most-Híd) chce, aby sudcovia ústavného súdu, sudcovia a generálny prokurátor prišli o trestnoprávnu imunitu. Preto do parlamentu predložil návrh ústavného zákona, ktorou by o túto výsadu prišli.

Dôvodom na zrušenie trestnoprávnej imunity je podľa Gála predovšetkým ústavne zakotvený princíp rovnosti pred zákonom. Pripomenul, že podľa ústavy ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i právach.

„Hlavným atribútom nezávislosti súdnictva je to, že sudcovia nemôžu byť trestne stíhaní za rozhodovanie, čo vyplýva z ústavného princípu nezávislosti funkcie sudcu. Ani pri tomto ústavnom princípe však nemožno obchádzať ústavnú zásadu rovnosti ľudí v právach,“ zdôraznil Gál.

Na dosiahnutie nezávislého a nestranného výkonu súdnej moci podľa Gála nie je nevyhnutné ani to, aby bola sudcom ponechaná aj ich procesnoprávna stránka imunity, teda podmienka, že môžu byť trestne stíhaní iba po súhlase ústavného súdu, ale postačí imunita na ich rozhodnutia. Zodpovednosť sudcu za porušenie trestného zákona nemôže mať vplyv na jeho individuálnu zodpovednosť sudcu.

„Zrušenie procesnoprávnej stránky imunity prispeje i k zvýšeniu dôveryhodnosti súdnictva v očiach verejnosti,“ zdôraznil Gál.

Podľa Gála však naďalej zostane hmotnoprávna stránka imunity, teda sudcu ústavného súdu, sudcu a generálneho prokurátora nie je možné stíhať za rozhodovanie vo veciach, ktoré súvisia s výkonom ich funkcie a to ani po jej zániku. Na vzatie sudcu ústavného súdu, sudcu a generálneho prokurátora do väzby bude naďalej potrebný súhlas ústavného súdu.

„Obdobne v prípade, ak bol sudca ústavného súdu, sudca alebo generálny prokurátor pristihnutý a zadržaný pri trestnom čine, bude musieť príslušný orgán oznámiť túto skutočnosť ústavnému súdu, ktorý rozhodne o tom, či následný súhlas na zadržanie dá alebo nedá. V prípade, ak ústavný súd súhlas na zadržanie nedá, musí byť sudca ústavného súdu, sudca alebo generálny prokurátor ihneď prepustený,“ objasnil Gál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu