Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Harabin: Predsedom Súdnej rady by mal byť prezident republiky

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Súčasný predseda Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR Štefan Harabin tvrdí, že šéfom Súdnej rady by mal byť buď šéf Najvyššieho súdu alebo prezident republiky.

Podľa neho ide o overené modely, ktoré fungujú v Európe. Reagoval tým, na návrh ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nom. Smer-SD), aby šéfa Súdnej rady vymenoval prezident z dvoch kandidátov, ktorých mu predloží predseda Ústavného súdu SR.

Harabin dodal, že on v kumulácii oboch predsedníckych funkcií problém nevidí, ten podľa neho vyfabrikovali opoziční poslanci. Návrh na oddelenie funkcií už do parlamentu presadila exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená poslankyňa Národnej rady SR – pozn.) a usiluje sa o to aj minister Borec. Funkčné obdobie Harabina končí v júni. Na otázku na kedy vyhlási voľby jeho nástupcu odpovedal, že bude postupovať podľa zákona.

V zákone o Súdnej rade sa neuvádza, či nové voľby musia prebehnúť pred uplynutím funkčného obdobia predsedu. "Politické aktivity na legislatívne zmeny ma neprinútia k tomu, aby som kalkuloval so splnením si zákonných povinností," odpovedal Harabin na ďalšiu otázku, či by podľa neho nebolo lepšie s voľbami počkať dovtedy, kým politici rozhodnú o zmenách v justícii, ktoré majú zahŕňať aj oddelenie predsedníckych a nový spôsob menovania predsedu Súdnej rady. Sám sa podľa svojich slov zatiaľ nezaoberal otázkou, či sa bude znovu uchádzať o predsednícke miesto.

Na margo previerok pre sudcov uviedol, že s tým nemá problém, no mali by ich podľa neho podstúpiť aj sudcovia ústavného súdu. Zdôvodnil to tým, že môžu rušiť rozhodnutia všeobecných súdov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu