Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Nitre vraj nedošlo k žiadnym diskriminačným útokom: Poslanci sa k hodnoteniu nevyjadrili!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NITRA – Príslušníci policajného zboru a mestskej polície v prípade medializovaného októbrového útoku na návštevníkov baru Mariatchi na Farskej ulici v Nitre zasiahli do jednej a pol minúty od zaznamenania konfliktu. V správe o bezpečnostnej situácii v Nitre za minulý rok mestská polícia argumentuje, že rýchlosť zásahu je zrejmá z celého záznamu mestského kamerového systému.

"Pokiaľ by mali média záujem o objektívne informovanie verejnosti o celkovej situácii, nebol by tento záznam účelovo zostrihaný v momente, kedy prišli zasahujúce zložky a riešili konflikt priamo na mieste," píše sa v správe, ktorú predložil na rokovanie mestského zastupiteľstva náčelník Mestskej polície v Nitre Erik Duchoň.

Poslanci však o správe takmer vôbec nediskutovali a odsúhlasili ju. Zásah policajných hliadok v Nitre bol podľa správy bezprostredný, vďaka čomu sa hneď na mieste podarilo zadržať podozrivé osoby.

Tento prípad bol z pohľadu polície kvalifikovaný ako ublíženie na zdraví a výtržníctvo. Po incidente pred barom Mariatchi v októbri 2013 sa tam zvýšil bezpečnostný dohľad a opatrenia trvajú aj naďalej.

V správe sa okrem iného píše, že stav a úroveň ochrany verejného poriadku za predchádzajúci rok 2013 v meste Nitra možno vzhľadom k celospoločenskému vývoju hodnotiť pozitívne. V hodnotenom období nedochádzalo k rozsiahlejšiemu narušeniu verejného poriadku najmä formou hromadného prejavu, kde by boli prvky rasovej diskriminácie, antisemitizmu, xenofóbie a hnutí potláčajúcich slobody a práva iných osôb. Medzi majoritnou a minoritnou časťou obyvateľstva neboli zaznamenané konflikty súvisiace s týmto kontextom. 

Mestská polícia v Nitre má 74 členov a k dispozícii 33 kamier monitorujúcich verejné priestranstvá. V minulom roku vznikli tri nové monitorované miesta, a to v Starom meste na križovatke ulíc Jesenského a Župného námestia, na sídlisku Klokočina a na sídlisku Chrenová. 

V roku 2013 príslušníci mestskej polície celkovo zistili 20 223 priestupkov, uložili 14 093 blokových pokút v sume 312 665 eur. Najčastejšími priestupkom bolo pitie alkoholu na zakázaných miestach, znečisťovanie verejného priestranstva a rušenie nočného pokoja.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu