Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bitka neonacistov pred barom v Nitre: Zásah a vyšetrovanie vraj bez pochybení

Útok na nitriansky bar Mariatchi
Útok na nitriansky bar Mariatchi (Zdroj: tvnitricka.sk)

NITRA – Postup polície pri zásahu a vyšetrovaní útoku na nitriansky bar Mariatchi prebehol bez pochybení. Vyplýva to z vnútornej kontroly, ktorú vykonalo Krajské riaditeľstvo policajného zboru (KR PZ) v Nitre i z vyjadrení poslanca Národnej rady SR Alojza Hlinu, ktorú sa dnes priamo v Nitre zaujímal o činnosť polície. Ako uviedla nitrianska krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková, vykonanou vnútornou kontrolou neboli zistené žiadne nedostatky pri činnosti policajných hliadok na mieste činu, ani žiadne závažné nedostatky v skrátenom konaní.

Podľa poslanca Alojza Hlinu je smutné, že sa Nitra spája s útokmi na nevinných ľudí. "Že sa toto mesto začína spodobovať s niečím takým hrozným a obludným, že tu sa bijú ženy. Aj o tom sme sa rozprávali s krajským policajným riaditeľom. O tom, ako je to tu s bezpečnostnou situáciou. Získal som aj niektoré informácie, ktoré ma vcelku potešili. Napríklad, že ak by tu nejaké skupiny ľudí zvádzali akýsi zápas o ulice, tak pri ňom neasistuje polícia. Aspoň z toho počutého to vyzerá tak. Takže toto je vcelku pozitívne," skonštatoval Hlina po rokovaní na KR PZ v Nitre. Podľa jeho slov zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by polícia pochybila pri vyšetrovaní prípadu, pri ktorom v októbri minulého roku skupina údajných neonacistov napadla hostí a obsluhu baru Mariatchi. "Som rád, že pri vyšetrovaní udalostí v tomto bare to bolo tak, ako to malo byť. Minúta dvadsať bola doba zásahu. A to treba tiež asi oceniť. Je to 80 sekúnd, počas ktorých človek niekedy nestihne prejsť ani z izby na toaletu. Možno keby polícia prišla o tri minúty, tak to dopadne horšie," povedal. 

Poslanec sa dnes na polícii zaujímal aj o prípad, v ktorom bolo policajné auto aj s uniformami požičané pri natáčaní klipu pre rapového speváka. "Z toho, čo mi bolo povedané, tak je to naozaj personálny exces. Čiže nie je to záležitosťou nejakej firemnej kultúry, že niekto tu povedal, veď 'požič im to', alebo že sa to dialo s nejakým tichým súhlasom. To by ma mrzelo. Takže je to personálny exces konkrétneho človeka. Možno aj on sa inšpiroval tým, čo sa robí. Že policajné autá sa požičiavajú na nakrúcania nejakých televíznych seriálov. Ja nie som presvedčený, že by to malo takto fungovať. Čiže v tejto veci budem interpelovať ministra vnútra," povedal Hlina.

Ako informoval Ivan Netík z ministerstva vnútra, prípad, kedy bolo policajné auto a uniformy požičané na natáčanie hudobného klipu už prevzala Inšpekcia ministerstva vnútra. "Ak to dovolí procesná situácia, tak poskytneme ďalšie informácie. Ani jeden z účinkujúcich v klipe nie je medzi obvinenými z baru Matriachi," uviedol Netík. Reagoval tak na dohady, že jeden z mužov, ktorý hral v klipe, mal byť medzi útočníkmi na nitriansky zábavný podnik. Podľa neoficiálnych informácií polícia už stotožnila osoby, ktoré vystupovali vo videoklipe a tie z nich, ktoré sa nachádzali na Slovensku, už boli aj predvedené na podanie vysvetlenia. Stotožnené už bolo aj auto, ktoré patrilo Okresnému dopravnému inšpektorátu Nitra. Inšpekcia už podľa týchto informácií pozná aj policajta, ktorý auto a uniformy požičal. Všetko sa malo udiať bez vedomia nadriadeného, pričom dotyčný policajt tak urobil vo svojom voľnom čase. Momentálne čelí podozreniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a ďalších skutkov. Keď bude obvinený, tak zrejme v policajnom zbore skončí. Podozriví z niektorých trestných činov sú aj osoby účinkujúce v klipe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu