Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico sa vlastného odvolávania nezúčastnil: Opozícia je Smerom posadnutá!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Z neúčastí premiéra Roberta Fica na schôdzach, na ktorých mu parlament vyslovuje nedôveru, sa začína stávať pravidlo. Fico v minulosti odišiel v úvode schôdze o odvolávaní, ktoré opozícia iniciovala pre predaj SPP, teraz, keď mu opozičné strany chcú vysloviť nedôveru pre nevýhodný predaj emisií garážovej firme, má predseda vlády celodenný program.

"Žiadna iná vláda, Radičovej, Dzurindova ani Mečiarova neurobila to, že by počas odvolávania zdrhla," konštatoval dnes v parlamente na mimoriadnej schôdzi o odvolávaní premiéra pre kauzu emisie poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo. Predsedu parlamentu Pavla Pašku opakovane vyzýval, aby zabezpečil účasť premiéra a vlády na mimoriadnej schôdzi. Mimoriadnu schôdzu navrhol Frešo počas neúčasti Fica prerušiť, rokovanie by opäť pokračovalo za účasti premiéra. 

"Našou prácou je kontrolovať váš biznis," reagoval Frešo na slová ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý Frešovi na kritiku neúčasti premiéra na schôdzi hovoril: "My máme prácu na rozdiel od teba." 

Premiér dopoludnia prijíma nového českého premiéra Bohuslava Sobotku, na popoludnie zvolal Fico prvé zasadnutie členov Ústrednej volebnej komisie pre voľby prezidenta SR 2014 a zúčastní sa aj na prezentácii oficiálneho maskota a známky slovenskej výpravy paralympionikov, ktorí sa zúčastnia na nadchádzajúcich zimných paralympijských hrách v Soči. 

Emisná kauza, pri ktorej štát prišiel o 47 miliónov eur, podľa Freša nie je kauzou SNS, ale kauzou Smeru a Roberta Fica. Ak by za emisným biznisom stála organizovaná skupina a Fico ako premiér by ju chcel zakryť, nekonal by inak ako konal, vravel Frešo. Vládny Smer-SD podľa neho najprv v roku 2007 účelovo zmenil zákon, aby sa emisie mohli predať prostredníctvom prostredníka. "Prišiel moment, keď ste ako premiér mohli zasiahnuť, minister Ján Chrbet navrhol zrušiť predaj. Vy ste to odmietli a prevzali ste zodpovednosť za biznis, obchod išiel ďalej. Namiesto zrušenia zmluvy ste si pýtali listinný dôkaz. Emisnú kauzu ste označili za obludný útok na vládu," vyčítal dnes Ficovi Frešo. Vtedajší i terajší premiér Fico sa podľa jeho slov postavil na stranu tých, ktorí robili kšeft. 

Fica Frešo rovnako upozornil, že zoznam firiem, ktoré na obchode s emisiami cez garážovú firmu Interblue zarobili 47 miliónov eur, nie je blufom, ale existuje a zverejnila ho už aj generálna prokuratúra.

Opozícia je Smerom posadnutá, lebo je to stabilná strana

Opozičné strany sú posadnuté vládnym Smerom-SD, lebo je to stabilná strana so stabilným poslaneckým klubom, ktorý sa nerozpadáva. Vo svojom prejave na úvod mimoriadnej schôdze NR SR to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Na rokovaní sa ho opozícia pokúsi odvolať pre kazu emisie. Fico, ktorý po svojom prejave zo sály odišiel a nevypočul si ani faktické poznámky, po celý čas rečnil pred veľkým transparentom, ktorý roztiahli poslanci OĽaNO. Bol na ňom nápis: "Spravodlivosť FICA: ľuďom centy, kamarátom MILIARDY". "Komu prospieva táto vaša posadnutosť, táto schôdza? Slovensku nie, vám nie. Slovensko nepotrebuje posadnutosť, búchanie po stole, ale jeden hodnotový dialóg a hodnotovú súťaž, ale tú nie ste schopní s nami viesť," odkázal opozícii.

Predseda vlády zopakoval presvedčenie, že schôdzu opozícia iniciovala z dôvodu blížiacich sa prezidentských volieb. "Budem rešpektovať akékoľvek rozhodnutie ľudí vo voľbách, ale toto je politický amaterizmus. Touto schôdzou si poškodzujete vlastných kandidátov, pána Hrušovského či pána Procházku. Dva roky ste si emisnú kauzu nevšímali, ako máme veriť, že to nie je o prezidentských voľbách? Tieto chyby robíte len preto, lebo ste posadnutí Smerom-SD," povedal. Opozícii zároveň podal pomocnú ruku a vyzval ju na spoluprácu v oblastiach, "kde treba meniť Ústavu SR".

Mimoriadne rokovanie označil tiež za zbytočné, keďže z hľadiska počtov je jasné, že mu nedôvera vyslovená nebude. "Z hľadiska politického neexistuje proti Smeru-SD žiadna alternatíva. Ak sa pozrieme na pravicu, ako by hodil kameňom do kŕdľa vrabcov. Vznikajú stále nové a nové strany. Štandardné pravicové strany zodpovedajú za to, že nastupujú neštandardné strany, lebo neintegrujete pravicu tak ako my ľavicu. My sme trikrát vyhrali voľby, z vás nikto nikdy," odkázal.

Na margo emisií podotkol, že došlo k jasnému vyvodeniu politickej zodpovednosti. "Prebehli dvoje voľby a ja som odvolával ministrov aj odňal celé ministerstvo životného prostredia SNS. Kto z vás by si to niekedy dovolil?" pýtal sa. Opozícii tiež povedal, že bola po emisnej kauze dva roky vo vláde a ovládala aj ministerstvo vnútra. "Čo ste robili dva roky? Nedotkli ste sa toho, zrazu je päť týždňov pred voľbami a poďme na emisnú kauzu," vyhlásil.

Fico sa venoval aj úspechom a postojom svojej vlády. Spomenul, že už po voľbách ponúkol opozícii spoluprácu a účasť v novej vládnej koalícii, čo opozícia odmietla. Pripomenul, že Smer-SD dal opozícii dve kreslá podpredsedov NR SR, že Úrad pre verejné obstarávanie je obsadený človekom, ktorého vybrala Iveta Radičová, opozičným politikom bol splnomocnenec vlády pre menšiny, splnomocnencom pre Rómov je Peter Pollák (OĽaNO). "V roku 2012 sme chceli nastaviť iné parametre vzťahu väčšiny a menšiny. Dali sme prísľub, že nebudeme vyrušovať Slovensko šarvátkami, ktoré tu boli na každodennom poriadku za Radičovej vlády. Slovensko je stabilná krajina, takto to vnímajú občania aj zahraničie," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu