Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

GP bude mať etický kódex

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podobne, ako je tomu u sudcov, príslušníkov policajného zboru, či advokátov, aj u prokurátorov by mal byť výkon ich povolania limitovaný etickým rámcom. Vedenie Generálnej prokuratúry SR (GP) pripravuje popri nových statusových prokurátorských zákonoch aj etický kódex prokurátora. Informoval o tom prvý námestník GP René Vanek.

"Pracujeme na etickom kódexe, lebo považujeme za potrebné, aby bol už konečne zavedený do praxe," oznámil Vanek v stredu (5.2.) na zasadnutí vlády. "Veríme, že aj toto trochu pomôže zvýšiť disciplínu na prokuratúre," zdôvodnil.

Dokument podľa Vaneka vzniká v spolupráci s radou prokurátorov, pričom ešte nie je rozhodnuté, akým spôsobom bude takáto interná právna norma prijatá. "Môže to byť napríklad vo forme príkazu generálneho prokurátora," priblížil.

Prvý námestník predpokladá, že niektoré skutkové podstaty disciplinárnych previnení sa vďaka tomu presunú z novo pripravovaného zákona o prokurátoroch. "Aby zákon nebol obsiahly, budú niektoré veci vysunuté do etického kódexu, ale práve odkazom naň budeme prepojení, takže každé porušenie povinností prokurátora, ktoré bude menované v etickom kódexe, bude zakladať skutkovú podstatu disciplinárneho previnenia," doplnil.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dostane na prípravu nových statusových zákonov týkajúcich sa prokuratúry a prokurátorov viac času. Vláda v stredu vyškrtla z plánu legislatívnych úloh návrh nového zákona o prokuratúre a návrh nového zákona o prokurátoroch a zamestnancoch prokuratúry. Prvý námestník GP informoval, že prokurátorské kódexy by mali predložiť v tomto roku, pritom ich snahou bude počkať na Ústavný súd SR, ktorý posudzuje súlad momentálne platnej právnej úpravy s ústavou.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu