Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Figeľ: KDH zvažuje s partnermi kroky k Ukrajine

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – KDH podľa predsedu hnutia Jána Figeľa zvažuje spolu s politickými partnermi primerané a účinné kroky na národnej a európskej úrovni k Ukrajine. Ako povedal pre agentúru SITA, KDH pre svoje návrhy a postup využije aj pôdu Európskej ľudovej strany, najsilnejšej skupiny v Európskom parlamente.

 „Slovensko a V4 by mali byť výraznejšími aktérmi hlavne na pôde inštitúcií EÚ a v súčinnosti s diplomaciami členských krajín EÚ,“ povedal. Pre Slovensko je podľa Figeľa stabilná, demokratická a nezávislá Ukrajina nielen dôležitým a najväčším susedom, ale aj partnerom pri budovaní spoločnej Európy. „KDH bude naďalej napomáhať konštruktívnej spolupráci s Ukrajinou a podporovať dialóg a solidaritu s jej občanmi na všetkých úrovniach. Tento prístup budeme rozvíjať nielen na úrovni medzištátnej, ale aj európskej, v rámci Európskej únie,“ konštatoval.

KDH má podľa Figeľa vážne obavy z eskalácie násilia v Ukrajine. „Vyjadrujeme hlboké poľutovanie nad usmrtenými obeťami medzi demonštrujúcimi ľuďmi v Kyjeve. Ostro odsudzujeme hrubé zneužitie sily proti občanom vlastnej krajiny zo strany bezpečnostných orgánov štátu a násilné provokácie vyvolávané niektorými skupinami. Po reštriktívnych a antidemokratických zmenách zákonov prijatých parlamentom a podporovaných prezidentom Viktorom Janukovyčom, nastúpilo neprijateľné použitie represie s obeťami na životoch,“ zdôraznil Figeľ. 

Ukrajinu tento vývoj nevedie podľa Figeľa ani k stabilite, ani do spoločnej Európy. „Násilie a represia však krajinu môžu doviesť do chaosu či strate celistvosti a nezávislosti. Jedinou rozumnou cestou pre Ukrajinu je rešpektovanie demokratických princípov, otvorený a konštruktívny dialóg medzi režimom a opozíciou, aby sa prekonala súčasná konfrontácia,“ povedal Figeľ. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu