Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajina zatiaľ nezavedie výnimočný stav

Protesty na Ukrajine sa menia na tvrdý boj Zobraziť galériu (2)
Protesty na Ukrajine sa menia na tvrdý boj (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajina zatiaľ nezavedie výnimočný stav v reakcii na násilné protesty a okupáciu niektorých vládnych budov. V pondelok to vyhlásil ukrajinský minister zahraničia Leonid Kožara. Reagoval tak na správy, že vláda ešte dnes dekrétom vyhlási výnimočný stav, ktorý obmedzí pohyb v hlavnom meste Kyjev. „Dnes to ešte nie je na programe,“ povedal Kožara.

V utorok bude mimoriadne rokovať ukrajinský parlament s cieľom vyriešiť súčasnú vyostrenú situáciu. Do krajiny ešte v pondelok cestuje komisár EÚ pre rozšírenie Štefan Füle v záujme prijatia politického riešenia krízy. O rokovania na túto tému prejavila ochotu aj ukrajinská opozícia, ktorá sa opäť stretla s prezidentom Viktorom Janukovyčom. Situáciou na Ukrajine sa bude zaoberať aj summit EÚ-Rusko, ktorý sa koná v utorok.

Desiatky ukrajinských protivládnych demonštrantov v nedeľu večer obsadili budovu ministerstva spravodlivosti v Kyjeve po tom, ako predstavitelia opozície odmietli ponuku prezidenta Janukovyča na prevzatie dôležitých vládnych postov ako nepostačujúcu.

Budovu už síce opustili, no stále blokujú vchody do ministerstva. Ministerka spravodlivosti Olena Lukašová vyhlásila, že vláda nebude s opozíciou rokovať, kým nebude budova úplne voľná. Opozícia sa od radikálnych demonštrantov dištancovala.

Demonštranti majú v súčasnosti pod kontrolkou veľkú časť centra Kyjeva okolo Námestia nezávislosti. Ich tábor chránia barikády vysoké niekoľko metrov ako aj mladí aktivisti v maskách vyzbrojení basebalovými pálkami. Protesty sa rozšírili aj do ďalších častí Ukrajiny, kde demonštranti okupujú niekoľko vládnych budov. Celkovo už obsadili 14 z 25 regionálnych administratívnych centier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu