Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Borec vyzýva Súdnu radu, aby preverila konkurz na súde v Bardejove

Tomáš Borec
Tomáš Borec

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Tomáš Borec vyzýva Súdnu radu SR, aby v súlade so svojimi kompetenciami osobitne preverila všetky okolnosti konkurzu na Okresnom súde v Bardejove. Uvádza sa to v stanovisku ministra spravodlivosti, ktoré médiám poslala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Alexandra Donevová.

"V prípade, ak Súdna rada SR bude mať pochybnosti o tom, či výberové konanie prebehlo v súlade so zákonom, minister Borec odporúča, aby prezidentovi nebol podaný návrh na vymenovanie za sudcu," citovala ďalej hovorkyňa rezortu spravodlivosti zo stanoviska Tomáša Boreca. Dodala, že "pri plnom rešpektovaní zásady, že nikto nemôže byť zvýhodňovaný či diskriminovaný pri výberovom konaní na základe príbuzenského vzťahu, bude minister Borec v tejto veci požadovať vysvetlenie aj od predsedu Okresného súdu Bardejov".

Denník SME v nedeľu 19. januára na svojej webstránke zverejnil článok "Sestra vyhrala u brata konkurz na sudkyňu", v ktorom informuje, že "rodine Krochtovcov sa na Okresnom súde v Bardejove darí. Karol Krochta súd vedie a jeho sestra Katarína tam zrejme nastúpi ako sudkyňa. Pred vyše týždňom vyhrala výberové konanie".

V článku sa ďalej píše, že "Krochtová pracovala ako policajná vyšetrovateľka, od roku 2005 je poradkyňou ústavného sudcu. O tom, či sa stane sudkyňou, ešte rozhodne Súdna rada SR. Tá prerokuje, či ju navrhne na vymenovanie prezidentovi. Pri rozhodovaní môže zohľadniť pripomienky k výberovému konaniu". Podľa zdroja SME "Krochtová má na Ústavnom súde SR povesť schopnej právničky, ktorá má predpoklady stať sa sudkyňou".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu