Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gašparovič: Zamestnávatelia sa ponosovali najmä na podnikateľské prostredie

Novoročné stretnutie prezidenta SR Ivana Gašparoviča s predstaviteľmi zamestnávateľských zväzov
Novoročné stretnutie prezidenta SR Ivana Gašparoviča s predstaviteľmi zamestnávateľských zväzov (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes v Prezidentskom paláci v Bratislave prijal na novoročnom stretnutí predstaviteľov zamestnávateľských zväzov, a to Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ,) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) a Klubu 500. Zamestnávatelia sa hlave štátu ponosovali najmä na podnikateľské prostredie v SR.

"Hlava štátu prisľúbila vo svojom zvyšnom funkčnom období do polovice tohto roka pomoc podnikateľom a zamestnávateľom tak, aby legislatíva smerovala k rastu nielen ekonomiky, ale aj k podpore, udržiavaniu a k vzniku nových pracovných miest," informoval hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

Prezident SR si podľa hovorcu od zástupcov zamestnávateľov vypočul nielen kritiku podnikateľského prostredia, ale aj pochvalné slová, napríklad na zvýšenie výberu daní. "To v konečnom dôsledku ovplyvní chod ekonomiky a znižovanie zadlženosti krajiny, a tým pádom zníži tlak, najmä na veľkých podnikateľov - veľké firmy, ktoré museli znášať reformné kroky, ktoré robila vláda SR," zdôraznil Trubač.

 Hlavnou témou rokovania zamestnávateľov s hlavou štátu bolo podľa predsedu SOPK Petra Mihóka zhodnotenie minulého roka, najmä z pohľadu kvality podnikateľského prostredia.

"Konštatovali sme, že z hľadiska podnikateľského prostredia bolo vlani skôr viac tých negatívnych impulzov, a to najmä v legislatívnej oblasti, ale aj v niektorých konkrétnych krokoch vlády. Na druhej strane rešpektujeme, že vláda SR sa vydala cestou finančnej konsolidácie, ktorú jednoznačne podporujeme. Potrebujeme mať konsolidované verejné financie, máme však trochu iný názor na štruktúru tejto konsolidácie," priblížil.

"Hlavné, o čom sme však debatovali, bola otázka budúcnosti. Na Slovensku totiž výrazne absentuje stratégia hospodárskeho rozvoja. Myslíme si, že súčasná koncepcia aj kompetenčný zákon nevytvárajú predpoklady na kvalitné spracovanie stratégie," podčiarkol Mihók. Spracovanie stratégie by podľa neho mal mať na starosti útvar u premiéra a mal by mať nadrezortný charakter.

"Informovali sme pána prezidenta SR o našich postojoch k podnikateľskému prostrediu. Musíme, žiaľ, konštatovať, že za ostatný rok sa nám podnikateľské prostredie zhoršilo. To bolo čiastočne zhoršené jednak opatreniami slúžiacimi na konsolidáciu verejných financií v úvode minulého roku, ako aj množstvom tzv. drobných opatrení administratívneho charakteru," dodal prezident AZZZ SR Rastislav Machunka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu