Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Gašparovič varuje: Extrémizmus a populizmus nesmieme podceňovať

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Proeurópskosť Slovenska vyzdvihol vo svojom príhovore prezident Ivan Gašparovič počas dnešného novoročného stretnutia s predstaviteľmi diplomatického zboru akreditovanými v SR.

Ako však podotkol, treba sa viac venovať problémom občanov, zrozumiteľnejšie a presvedčivejšie im vysvetľovať európske rozhodnutia. "Iba tak nedáme priestor posilňovaniu populistických a extrémistických zoskupení, ktorých vplyv sa vo viacerých krajinách nebezpečne šíri. Aj my na Slovensku si uvedomujeme tieto riziká a nesmieme ich podceňovať už v prvých náznakoch," zdôraznil prezident.

Súčasne poukázal na protifašistický odkaz Slovenského národného povstania. Je presvedčený, že pokiaľ funguje povojnový systém usporiadania vzťahov v Európe a bude sa dariť nachádzať funkčnejší model spolunažívania v EÚ, tak sa netreba obávať o stabilitu a pokoj na kontinente.

Prezident sa vyjadril aj k Ukrajine a rozhodnutiu jej predstaviteľov nepodpísať Asociačnú dohodu s Európskou úniou. Ako uviedol, je to ich suverénne právo, myslí si však, že modernizácia Ukrajiny na základe európskych štandardov by bola veľkým prínosom nielen pre ňu samotnú, ale aj pre Rusko. "Hovorím to so želaním užšej spolupráce Ruska s úniou, lebo takáto spolupráca je nevyhnutná," dodal.

Slovensko podľa neho nastupuje do náročného volebného roka, počas ktorého si občania zvolia novú hlavu štátu, europoslancov, ako aj primátorov, starostov a mestských poslancov. V tejto súvislosti vyslovil želanie, aby sa v centre kampaní objavovali témy hospodárskeho a sociálneho rastu, zápasu s nezamestnanosťou či duchovnej obnovy spoločnosti. "Nie zástupné témy, ktoré vnášajú do myslí ľudí zmätok, nenávisť, depresiu a prehlbovanie polarizácie spoločnosti," podčiarkol Gašparovič.

Apoštolský nuncius Svätej stolice v SR Mario Giordana sa v mene pozvaných hostí poďakoval prezidentovi a ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi za ich aktívnu spoluprácu a za ich neustálu pomoc pri výkone diplomatickej misie veľvyslancov. "Robili ste ju ľahšou," poznamenal. Rovnako vyzdvihol otvorený dialóg a úctu, ktorú najvyšší ústavný činiteľ SR preukazoval voči ich práci počas oboch funkčných období.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu