Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Samosprávy žiadajú minimále 2 miliardy eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Samosprávy žiadajú v programovom období 2014 až 2020 alokáciu pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP) vo výške minimálne dvoch miliárd eur. Vyplýva to z pozičného dokumentu Združenia miest a obcí Slovenska k príprave nového programového obdobia. Od vlády žiadajú nastaviť čerpanie EÚ fondov tak, aby podiel obcí nepodliezol úroveň 35 až 40 percent z celkovej alokácie.

"Našou snahou je vytvoriť podmienky na čerpanie aj v Operačnom Programe Efektívna verejná správa, Integrovaná infraštruktúra a v sociálnej oblasti a oblasti životného prostredia," uviedol výkonný podpredseda ZMOS Milan Muška. Peniaze z IROP chcú samosprávy využiť najmä na ochranu pred povodňami, vodnou eróziou v katastri obcí mimo vodných tokov a mimo vodných nádrží vodohospodárskeho významu.

Financie majú poslúžiť aj na opatrenia pre nové funkčné využitie opustených priemyselných lokalít a zanedbaných mestských oblastí. Za peniaze chcú mestá a obce opravovať a modernizovať aj cesty II. a III. triedy, vrátane cestných obchvatov. 

Slovensko môže z rozpočtu Európskej únie získať v nasledujúcom programovom období 20,29 mld. eur. Z toho je v Kohéznom fonde a štrukturálnych fondoch vyčlenených 13,975 mld. eur. Tieto peniaze sú rozdelené najmä medzi budúcich šesť hlavných operačných programov Výskum a inovácie, Ľudské zdroje, Integrovaná infraštruktúra, Kvalita životného prostredia, Integrovaný regionálny operačný program a Efektívna verejná správa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu