Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Výsledok hospodárenia miest a obcí za minulý rok by mal byť plusový

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NITRA – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) očakáva, že výsledok hospodárenia samospráv za rok 2013 bude plusový. Podľa predsedu združenia Jozefa Dvonča, konečné čísla ešte nie sú známe, ale na základe rozpočtovania a dostupných údajov sa dá predpokladať, že obce a mestá ukončia rok 2013 v plusových číslach.

„Aj my s napätím očakávame výsledok hospodárenia, pretože zatiaľ nie je známy. Vlani bol pri záverečnom účte na úrovni plus 82 miliónov eur. My sme celý rok boli atakovaní z hľadiska memoranda a aj sme robili všetky kroky preto, aby mestá a obce pochopili to, že Slovenská republika potrebuje aj v okruhu verejných financií robiť úsporné opatrenia. Verím tomu, že to hospodárenie dopadne, ak nie celkom na úrovni minulého roku, tak blízko tejto hranice,“ uviedol predseda ZMOS-u. Podľa jeho slov to bude svedčiť o tom, že mestá a obce sa správajú zodpovedne, pretože hospodária s vyrovnanými a často aj s prebytkovými rozpočtami.

Do záverečného hodnotenia hospodárenia samospráv chýbajú podľa jeho slov ešte viaceré údaje. „Napríklad nenaplnenie prognóz vo výbere daní z príjmov fyzických osôb, ktoré za vlaňajší rok predstavujú asi 29 miliónový výpadok oproti tomu, s čím sa pôvodne počítalo,“ povedal Dvonč.

Ako pripomenul, okrem výpadku príjmov z podielových daní museli samosprávy v roku 2013 zápasiť aj s ďalšími problémami. Jedným z nich boli aj neuhradené financie za projekty, ktoré mestá a obce realizovali v rámci jednotlivých operačných programov.

„Toto bola aj jedna z tém na rokovaní s vládou. Pretože my tiež nemôžeme niesť tú záťaž, že projekty sú zrealizované, len z riadiacich orgánov neprichádzajú na mestá a obce finančné prostriedky. My sme mali túto sumu kvantifikovanú na úrovni zhruba 88 miliónov eur,“ hovorí Dvonč.

Ministerstvo financií podľa jeho slov zareagovalo na žiadosť samospráv pozitívne a z tejto sumy poslalo medzi Vianocami a Novým rokom na účet samospráv 36 miliónov eur. „Ak rátame hospodársky výsledok, ak rátame nedofinancovanie projektov z fondov Európskej únie a znížený podiel na dani z príjmov fyzických osôb, tak je pravdepodobné, že hospodárenie samospráv za rok 2013 bude naozaj v plusových číslach. Ale musíme si ešte počkať na konečné výsledky,“ dodal Dvonč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu