Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bugár sa pustil do Fica s Kaliňákom: Ospravedlňte sa ombudsmanke, inak...

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Most-Híd vyzýva predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby sa ospravedlnili verejnej ochrankyni práv za svoje nedôstojné správanie a aby jej umožnili vykonávať svoju prácu a zastupovať úrad v zmysle zákona.

"V opačnom prípade bude strana Most-Híd iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR k hrubému správaniu vlády SR voči verejnej ochrankyni práv a k stavu ochrany ľudských práv na Slovensku," uvádza sa v stanovisku strany.

Dubovcová sa v súvislosti s minuloročným júnovým zásahom polície v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou obrátila na vládu. Na stredajšom (8.1.) rokovaní však k tomuto bodu nedostala slovo. Kabinet síce zaradil jej vyrozumenie a odporúčania vyplývajúce z udalosti do programu, avšak neotvoril rozpravu, pričom podľa Dubovcovej prijal uznesenie, že sa nemala takýmto spôsobom naň obracať.

Podľa ministra Kaliňáka ombudsmanka v prípade kauzy policajného zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou politikárči a porušuje zákon. Ako uviedol, Dubovcová materiál predložila v rozpore so zákonom, keďže sa mala obrátiť najprv na políciu, najlepšie na príslušné krajské riaditeľstvo a potom na ministerstvo vnútra. Okrem toho si podľa neho ombudsmanka žiadala materiály, na ktoré nemala zo zákona nárok.

Dubovcová reagovala, že zákonný postup dodržala. Obrátila sa na Prezídium Policajného zboru aj samotné ministerstvo vnútra, no keďže ju neinformovali o prijatých opatreniach, tvrdí, že sa podľa zákona o verejnom ochrancovi práv obrátila na vládu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu