Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dve strany jednej mince: Kaliňák ombudsmanku obviňuje, Jurinová tvrdí, že ju ponížili

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka dáva policajtom vinu pri zásahu v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou bez dôkazov a nahradzuje tak súdy.

Povedal to na dnešnej mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR k postoju vlády voči verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej. Polícia podľa Kaliňáka v júni 2013 zasahovala v rómskej osade na východnom Slovensku pre nárast kriminality v Moldave nad Bodvou, pričom pátrala po osobách, ktoré boli podozrivé z trestnej činnosti respektíve nenastúpili na výkon trestu a po veciach z krádeží.

Minister vnútra zdôraznil, že nie je pravdou, že polícia nevypátrala vďaka akcii žiadne podozrivé osoby a zásah bol zameraný len na represiu. "Dodatočne bolo objasnených 15 trestných činov," vysvetlil Kaliňák. Išlo o niekoľko vlámaní do zberných surovín a pohostinstiev, krádeže z dvorov, krádež peňazí či radiátorov. Väčšina páchateľov pochádzala práve z Budulovskej ulice. Polícia podľa ministra postupovala adekvátne, osadu s 1 400 obyvateľmi prehľadávalo 60 policajtov, ktorí zakročili až po agresivite miestnych opitých Rómov. 

Do 19. júna 2013, keď sa zásah v osade konal, polícia v oblasti evidovala 382 bezpečnostných incidentov - trestných činov alebo priestupkov, teda dva za deň, pričom dochádzalo k nárastu kriminality a drobných krádeží. Spolu polícia za rok 2013 evidovala 409 výjazdov do osady Budulovská, policajti v osade boli v priemere každý deň. 

Kaliňák odmieta, že by vláda odmietala o téme zásahu diskutovať, Kaliňák o ňom hovoril napríklad na výbore pre ľudské práva. Ombudsmanka sa pri snahe vystúpiť na rokovaní vlády podľa ministra vnútra neriadila zákonom. "Pôsobnosť ombudsmanky sa nevzťahuje na parlament, vládu a právomoci vyšetrovateľov," citoval zo zákona. Podľa Kaliňáka SDKÚ-DS cez obmudsmana "robí politickú hru". "Majoritná spoločnosť ju nezaujíma vôbec. My riešime zákon bez ohľadu na farbu pleti," odkázal Dubovcovej minister vnútra. Pripomenul, že postup polície odobrila aj najväčšia rómska politická strana. 

"Veľmi škodíte polícii. Vy si myslíte, že ju chránite, ale namiesto toho jej škodíte. Veľmi potrebujeme, aby ľudia dôverovali polícii. Ale keď kryjete jej prešľapy, tak jej škodíte. Začínate byť zrelý na odvolanie," povedala Kaliňákovi nezaradená Lucia Žitňanská. 

Poslanec za KDH Pavol Abrhan ministra upozornil, že v parlamente dostal možnosť vystúpiť, ktorú ombudsmanka na vláde nedostala. Kaliňák rovnako počas vystúpenia v NR SR pustil videozáznam z práce policajtov, hoci vládny Smer-SD zakázal pustiť videozáznam opozičnému poslancovi Martinovi Hrnčiarovi (Most-Híd). 

"Vy ste ústredný orgán štátnej správy a musíte dodržiavať zákony a nie odmietať diskutovať s ombudsmankou. To je zlým krokom Smeru," poznamenal Zsolt Simon (Most-Híd). 

Poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný konštatoval, že Kaliňák postupuje pri vystúpeniach v parlamente vždy rovnako - najprv dehonestuje osobu predkladateľa, potom obviní opozíciu z politikárčenia a končí zdravicou od spriatelených organizácií. Odporučil mu venovať sa práci a odpustiť si marketingový folklór.

 

Vláda ombudsmanku ponížila, myslí si Jurinová

Vláda totálne ponížila úrad verejnej ochrankyne práv, keď si ombudsmanku Janu Dubovcovú na svojom rokovaní nevypočula. Myslí si to podpredsedníčka Národnej rady SR Erika Jurinová. Viacerí opoziční poslanci sa nazdávajú, že by sa mala vláda Dubovcovej ospravedlniť. Svojou ignoráciou úradu ombudsmanky podľa opozície vládny kabinet ukazuje svoj vzťah k ústavným inštitúciám.

"Túto schôdzu sme zvolali preto, lebo vy nerešpektujete a arogantne sa správate voči iným ústavným orgánom SR," adresoval vládnemu Smeru-SD šéf klubu KDH a prezidentský kandidát Pavol Hrušovský. Podobne sa vyjadril aj šéf Mostu-Híd Béla Bugár. "My tu nie sme pre Moldavu nad Bodvou, ale preto, že vláda si odmietla vypočuť ombudsmanku, vláda ignorovala inštitúciu, ktorá musí mať v demokratickej krajine svoje miesto," zdôraznil Bugár. Líder SDKÚ-DS Pavol Frešo považuje odmietavý postoj vlády voči ombudsmanke za agresívne gesto Smeru-SD.

Podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor si myslí, že vláda by sa mala ospravedlniť ombudsmanke Jane Dubovcovej. Zároveň si myslí, že inšpekcia ministerstva vnútra by mala byť vyňatá spod gescie ministra vnútra. Z inšpekcie by chcel samostatný, nestranný a nezávislý orgán. V súčasnosti, keď inšpektori aj policajti patria pod ministra vnútra, o jeho nestrannosti pochybuje. Fedor by chcel, aby inšpekcia bola kompetenciami vybavená inšpekcia nezávislá od šéfa rezortu.

Rómsky splnomocnenec Peter Pollák (OĽaNO) by zas chcel, aby z policajných zásahov boli robené videozáznamy. Poznamenal, že kamery nestoja veľa, ak by minister dal kamery 300 policajtom, stálo by to podľa Polláka približne 100.000 eur. To podľa neho nie je veľa. Kamerový systém by pomohol predísť nedorozumeniam a pochybnostiam o zásahoch. Zároveň vyzval poslancov, aby vážili slová. "Extrémizmus dáva Slovensku viaceré facky a bol by som rád, keby sme v tejto situácii vážili slová, ktoré používame, aby sme neprispeli k ďalšej radikalizácii," zdôraznil.

Vladimír Jánoš zo Smeru-SD odmieta kritiku opozície, že "sa tu rúca nejaká ústavnosť". Nesúhlasí tiež s tvrdením, že ombudsmanka Dubovcová nemala priestor na prezentáciu svojich názorov a návrhov. "Je to lož. Mala priestor, neobmedzený, na ľudskoprávnom výbore. Kde inde by mala komunikovať?" obrátil sa na opozíciu Jánoš s tým, že na rokovaní výboru mala ombudsmanka k dispozícii aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu